Trump mai marchează o premieră și desemnează o structură militară de stat drept organizaţie teroristă

trump_afp.png

Image source: 
AFP

Decizie fără precedent a Statelor Unite: administrația de la Casa Albă a anunțat că desemnează Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă. Este vorba mai exact despre armata de elită a regimului iranian.

Liderul de la Casa Albă a explicat că hotărârea sa de a desemna Gardienii Revoluţiei drept organizaţie teroristă nu e altceva decât confirmarea faptului că Iranul le oferă susţinere grupurilor teroriste şi practică terorismul. Decizia de facto a fost anunțată de către Departamentul de Stat de la Washington.

Decretul american este foarte important întrucât este prima dată când pe lista organizaţiilor teroriste alcătuită de Statele Unite se numără o structură militară de stat. Organismul militar a fost fondat de ayatollahul Ruhollah Khomeini şi este parte a Forţelor Armate create după Revoluţia islamică din 1979.

"Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice reprezintă principalul instrument al Administraţiei din Iran de coordonare şi implementare a campaniei teroriste mondiale. Vom continua să intensificăm presiunile financiare şi să majorăm costurile pe care regimul din Iran trebuie să le plătească pentru susţinerea activităţilor teroriste, până ce va renunţa la acest comportament negativ şi ilegal", a subliniat Donald Trump, într-un interviu acordat presei de peste ocean.

"Prin această decizie, devin clar riscurile pentru cei care fac afaceri sau oferă susţinere Gardienilor Revoluţiei. Cine face afaceri cu această structură finanţează terorismul", a mai spus Trump, avertizând practic statele și pe cei care au legături importante cu Iranul.

Acest stat este unul din principalii actori din zonă, cel mai controversat program al său fiind cel nuclear, denunțat vehement de SUA.