Nu merg la Cotroceni; Tudorel Toader nu mă interesează (Liviu Dragnea)

dragnea_2_wiki_nou.jpg

PSD nu poate rămâne captiv nici la domnul Toader, nici la nimeni - Liviu Dragnea
PSD nu poate rămâne captiv nici la domnul Toader, nici la nimeni - Liviu Dragnea
Image source: 
wikimedia commons

Președintele PSD Liviu Dragnea spune că el personal nu va merge la consultările de la Cotroceni pe tema justiției pentru că nu-i place ”personajul”, însă partidul pe care îl conduce va trimite o delegație.

Declarația a venit la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situației din justiție. Consultările vor avea loc joi, 11 aprilie, și vineri, 12 aprilie. Klaus Iohannis a anunțat joi cele două întrebări la referendumul care va fi organizat în paralel cu alegerile europarlamentare: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de ordonanțe de urgență pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane. Acum, Liviu Dragnea a mai spus că va vorbi cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a stabili dacă cele două formațiuni vor trimite delegații separate sau va fi o delegație comună.

Cât privește referendumul anunțat de președintele Iohannis, legat de justiție, Liviu Dragnea spune că temele propuse de la Palatul Cotroceni sunt și pe placul său și că el personal le susține. ”Eu sigur nu merg. Eu sigur nu merg, dar de la partid de la noi o să trimitem niște oameni. Nu-mi place personajul”, a declarat Liviu Dragnea.

Modificarea codurilor penale, la Parlament

Liviu Dragnea pare să fi renunțat la ideea modificării Codurilor penale prin ordonanțe de urgență și spune că a fost o greșeală a PSD să creadă că acest lucru se va întâmpla. Despre Tudorel Toader, Dragnea spune că acesta s-a dus ”într-o mare umilință” cu ”vreo 7 - 8 articole pe la Bruxelles” și că nu îl mai interesează dacă acesta va fi remaniat sau nu de premierul Viorica Dăncilă. Dragnea a afirmat că Tudorel Toader trebuie ”să înțeleagă că nu mai poate continua așa” și ”să înceteze cu această atitudine”. În opinia sa, modificările la codurile Penal și de Procedură penală vor trebui adoptate de Parlament.

”Mulți colegi îmi spun că de fapt toată intenția lui (Tudorel Toader) a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere ca să discutăm trei luni de zile nu de ce avem de făcut în România reală, nu imaginară și a tot anunțat că va da niște OUG care nu s-au dat și pe care de fapt nici nu avea intenția să le dea vreodată”, a spus Dragnea. ”A fost greșeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste coduri prin OUG ca să ajungă la final să meargă din câte am înțeles cu vreo 7-8 articole pe la Bruxelles într-o mare umilință”, a continuat acesta.

În aceste condiții, mai spune Dragnea, Parlamentul, care ”începuse procedura de finalizare a votului pentru codurile penale, după verificarea de la CCR, trebuie să-și urmeze cursul pe care îl începuse”. Când se vor adopta, în această sesiune, în sesiunea următoare, aceste legi trebuie finalizate, a spus Dragnea, înainte de adăuga ”deci eu cer Guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârșită” a ordonanțelor de urgență. Chestionat ce se întâmplă dacă premierul Viorica Dăncilă nu-l va remania pe Tudorel Toader, Liviu Dragnea a replicat: ”Răspunsul este simplu și sec, nu mă interesează”. ”Aici doamna premier trebuie să ia o decizie, este apanajul dumneaei, vrea să-l mențină, nu vrea să-l mențină, pe mine mă interesează ca Petre Daea să fie în picioare și valid”, a precizat Dragnea. ”Domnul Toader credeți că e tatăl nostru? PSD nu poate rămâne captiv nici la domnul Toader nici la nimeni”, a mai comentat el.

 
Jurnalistul Ion M Ioniță, intervievat de Andreea Orosz