Furie împotriva deputatei infractoare "care a oprit Brexit"

Politicienii și presa pro-Brexit din Marea Britanie au reacționat cu furie la votul unei deputate condamnate la închisoare care a înclinat balanța în favoarea cererii de amânare a ieșirii din Uniunea Europeană după data de 12 aprilie. 

"O infractoare cu brățară electronică a votat cu Laburiștii în această seară și proiectul a trecut cu un vot. Un rezultat viciat", a declarat pe Twitter deputata Partidului Conservator, Nadine Dorries, o oponentă a acestui text de lege care ar obliga prim ministrul Theresa May să ceară liderilor UE o amânare a datei Brexit dincolo de 12 aprilie, dacă acordul de ieșire din Uniune nu este aprobat de Camera Comunelor până la acea dată.

Cotidiane pro-Brexit precum Daily Telegraph, Daily Mail sau Daily Express și-au exprimat dezgustul că votul, al cărui rezultat a fost 313 la 312, a fost decis de o deputată condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de trei luni cu executare.

Instanța a găsit-o vinovată că a mințit cu privire la faptul că nu ea s-ar fi aflat la volanul unei mașini în momentul comiterii unei încălcări a regulilor de circulație, ci fratele ei, care a fost și el condamnat la 10 luni închisoare cu executare. 

Ea a devenit prima femeie deputat din Marea Britanie condamnată la o pedeapsă de închisoare cu executare și, mai mult, a pierdut și apelul împotriva sentinței. 

Onasanya a fost eliberată pe licență după ispășirea a jumătate din sentință, dar ea este obligată să poarte o brățară electronică la picior ca parte unei pedepse complementare de arest la domiciliu pe timpul nopții.

Deputați infractori

Aleasă în 2017 ca deputată din partea Partidului Laburist în circumscripția Peterborough, în vârstă de 35 de ani și de profesie avocată, Onasanya a refuzat constant să demisioneze din funcție, deși a fost exclusă din partid.

Chris Davies
Chris Davies

Numai condamnarea la o pedeapsă de închisoare cu executare mai lungă de un an duce la pierderea automată a mandatului de deputat, dar în circumscripția ei a fost inițiată o petiție de rechemare din funcție, sprijinită de Partidul Laburist.

Dacă până pe 1 mai se strâng semnăturile a minimum 10% dintre alegătorii înscriși pe liste, atunci mandatul este invalidat și se convoacă un scrutin anticipat. În Regatul Unit deputații sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur. 

În general atitudinea publică față de Onasanya este una negativă, iar votul de miercuri seara nu a contribuit la îmbunătățirea reputației ei, dar cotidianul anti-Brexit The Guardian a remarcat faptul că votul ei a fost contra-balansat de votul împotriva proiectului al deputatului Conservator Chris Davies, care s-a declarat vinovat de acuzații de fraudă în instanță și așteaptă pronunțarea sentinței.

În atmosfera încărcată legată de Brexit, cu doar opt zile până la termenul limită fixat de liderii UE pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune în absența aprobării acordului negociat, astfel de evenimente nu fac decât să altereze și mai mult imaginea clasei politice britanice serios deteriorată de comportamentul cu privire la Brexit. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ