Venezuela: Guaido rămâne fără imunitate și riscă arestarea

2016-06-14t231840z_627786161_s1aetjydquaa_rtrmadp_3_venezuela-violence_0.jpg

Manifestaţie împotriva penuriei de alimente la Caracas, Venezuela
Manifestaţie împotriva penuriei de alimente la Caracas, Venezuela
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Marco Bello

În Venezuela, administraţia controversatului președinte Nicolas Maduro i-a ridicat imunitatea opozantului Juan Guaidó. E deschis astfel drumul pentru acuzarea liderului opoziţiei din Venezuela și potenţiala arestare a acestuia pentru presupusa violare a Constitutiei atunci cand s-a autodeclarat preşedinte interimar, relatează Associated Press. În paralel, situația umanitară continuă să fie disperată în Venezuela, stat măcinat de sărăcie și probleme economice grave. Mii de venezuelenieni au spart baricadele de-a lungul graniței cu Columbia.

Adunarea Constituantă venezueleană, loială şefului statului Nicolas Maduro, a aprobat ridicarea imunităţii parlamentare a opozantului Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, permiţând astfel o continuare a unei proceduri penale angajate împotriva acestuia.

Printr-un vot exprimat prin ridicarea mâinii, Adunarea Constituantă a aprobat - în unanimitate - ”continuarea procedurii penale” lansate de către Curtea Supremă împotriva lui Guaido, deputat de centru-dreapta şi totodată preşedinte al Parlamentului, a anunţat Diosdado Cabello, preşedintele acestei Adunări Constituante care înlocuieşte în fapt Parlamentul, singurul organ aflat sub controlul opoziţiei şi prezidat de Juan Guaido.

La scurt timp, a venit reacția opozantului: ”Poporul este hotărât şi nimic nu ne va opri”, a dat asigurări Juan Guaido, într-o alocuţiune, în faţa susţinătorilor săi şi unor jurnalişti.

Concret, lui Guaido i se reproşează faptul că nu a respectat o interdicţie de a părăsi teritoriul ţării. Mai exact, el a încălcat această interdicţie - impusă la 29 ianuarie de Curtea Supremă - şi a părăsit în mod clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, Brazilia, Paraguay, Argentina şi Ecuador, de la sfârşitul lui februarie la începutul lui martie.

Pentru a avea imaginea taboului complet, trebuie spus că decizia Adunării Constituante îl poate aduce, în teorie, pe Juan Guaido în faţa justiţiei ordinare, însă este dificil de anticipat care vor fi consecinţele concrete într-o ţară în care nimeni nu recunoaște pe nimeni.

În orice caz, în urma votului Adunării Constituante, Curtea Supremă va continua procedura judiciară contra lui Juan Guaido.

În ceea ce-l privește pe liderul Opoziției, președinte al Parlamentului, Juan Guaido şi-a exprimat temerea că ar putea fi arestat în zilele următoare, în contextul ridicării imunității.

”Ştiţi cum acţionează regimul. Aceasta nici măcar nu mai este persecuţie, este inchiziţie”, a denunţat opozantul în vârstă de 35 de ani, care nu recunoaşte sancţiunile celei mai înalte jurisdicţii venezuelene.

În ceea ce privește reacțiile pe plan extern, Statele Unite rămân pe poziții, după ce au avertizat Caracasul, în mai multe rânduri, împotriva oricăror represalii vizându-l pe cel pe care-l consideră șeful legitim al statului venezuelean. De altfel, în total, peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, l-au recunoscut pe Guaido preşedinte interimar, considerând ilegitim al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, în urma unor alegeri considerate frauduloase.

Însă Maduro, care denunţă o tentativă de lovitură de stat orchestrată de opoziţie cu susţinerea Washingtonului, este susţinut de către Rusia şi China.

Criza are loc într-un context economic şi social foarte tensionat în Venezuela, o ţară cu 30 de milioane de locuitori, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Situația umanitară rămâne disperată: mii de venezuelenieni au spart baricadele de-a lungul graniței cu Columbia. Asta, după ce, în februarie, Maduro a blocat podurile de trecere dintre cele două națiuni în încercarea de a împiedica un efort susținut de SUA de a distribui populaţiei sute de tone de ajutor umanitar.