Puternice reacții europene în ”cazul Kovesi”

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat astăzi la Bruxelles că, deși instituția nu comentează asupra procedurilor naționale, aceasta urmărește îndeaproape evenimentele, în contextul procesului de selecție a procurorului general european.

Este esențial ca toți candidații, nominalizați de un grup independent de selecție, să fie tratați corect în cursul acestui proces. Prin urmare, Comisia invită guvernul și autoritățile române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat în Tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a Procurorului General European. Toți candidații trebuie să poată participa la toate etapele procedurii de selecție în mod nestingherit”, a spus reprezentantul Comisiei Europene.
 
El a reamintit că executivul european și-a manifestat deja preocupările serioase cu privire la independența judiciară a Secției pentru cercetarea infracțiunilor din sistemul judiciar.

În context, purtătorul de cuvânt a confirmat că a avut loc o convorbire telefonică, în cursul zilei de joi, cu premierul Viorica Dăncilă, în care au fost discutate două proiecte de ordonanță de urgență, plănuite de executivul român. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic, a precizat purtătorul de cuvânt

Și președintele Parlamentului European. Antonio Tajani, și-a manifestat preocuparea față de cazul Kovesi. El a anunțat că Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european.

Tajani a scris pe Twitter că va pune cazul în discuție în cadrul reuniunii comitetului președinților de miercurea viitoare și a afirmat că este îngrijorat de evoluţiile de la București. 

 

 

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a reacționat  și el, avertizând că va cere o dezbatere în plenul Parlamentului European.  

Weber, care este și candidatul PPE pentru șefia viitoarei Comisii Europene, a făcut apel la statele membre să ia atitudine, iar familiilor europene din care fac parte PSD și ALDE  să se delimiteze de acțiunile puterii de la București.

Cer Comisiei Europene să garanteze că această procedură de selecție este una corectă și independentă. Ne așteptăm la o reacție puternică din partea prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans”, a scris pe Twitter Manfred Weber.