May promite să demisioneze dacă deputații aprobă acordul Brexit

theresa_may.jpg

Theresa May
Theresa May a pierdut sprijinul în Partidul Conservator
Image source: 
Sky News

Prim ministrul britanic, Theresa May, a promis că va demisiona din funcție dacă deputații aprobă acordul negociat cu Uniunea Europeană pentru ieșirea din UE. Liderii UE au dat termen până la 12 aprilie sau cel mai târziu 22 mai pentru un rezultat din partea Marii Britanii.

Premierul May a făcut o pledoarie în fața deputaților Partidului Conservator de guvernământ al cărui lider este, promițând că dacă acordul negociat cu UE timp de aproape doi ani și respins deja de două ori prin vot de Camera Comunelor este aprobat a treia oară, atunci ea se va retrage din funcție.

Ea ar lăsa astfel locul unui alt prim ministru să conducă negocierile cu UE pentru faza următoare, care vizează relația cu Uniunea după încheierea perioadei de tranziție, prevăzută în acord pentru 31 decembrie 2020.

Gestul premierul May era așteptat, dată fiind pierderea masivă de autoritate cauzată de voturile de respingere ale acordului negociat, ca și de moțiunea de neîncredere ca lider al Partidului Conservator inițiată de un grup de deputați pro-Brexit în luna decembrie 2018. 

Atunci premierului May a supraviețuit, dar blocajul politic legat de Brexit, care a obligat-o să ceară liderilor UE amânarea datei de ieșire, fixată inițial pentru 29 martie, i-a redus autoritatea politică până la un punct la care guvernul a pierdut controlul procesului de ieșire din UE în favoarea Camerei Comunelor.

Promisiunea demisiei i-a făcut pe unii deputați Cponservatori care până acum au votat împotriva acordului să-și înmoaie opoziția.

Liderul grupului pro-Brexit dur, Jacob Rees-Mogg, s-a arătat dispus să voteze pentru la a treia tentativă, dacă cei 10 deputați ai Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) se abțin. 

DUP este opus acordului și de sprijinul său depinde supraviețuirea cabinetului Conservator minoritar în Camera Comunelor. 

Dar planul premierului a primit o grea lovitură când la numai câteva ore după anunțul ei, liderul DUP Arlene Foster a declarat că partidul ei nu va sprijini la vot acordul Brexit, ceea ce reduce șansele, și așa limitate, de adoptare a sa.

Alternative respinse

Miercuri seara deputații votau asupra a opt alternative la acordul premierului May, între care un Brexit cu rămânerea Marii Britanii în piața unică europeană, Brexit fără acord sau chiar revocarea Brexit.

Camera Comunelor
Opoziția dorește adotarea unei propuneri legislative de interzicere a unui Brexit fără acord
Image source: 
Sky News

Toate cele opt alternative au fost respinse la vot, urmând o tendință persistentă în Camera Comunelor: aceea a majorităților negative, împotriva unei propuneri, dar niciodată în favoarea unei alternative. 

Singurul lucru aprobat de deputați a fost amendarea legii privind ieșirea din UE, efectuându-se schimbarea datei de ieșire din 29 martie în 12 aprilie, dacă nu se aprobă acordul sau 22 mai în caz că se aprobă acordul Brexit. 

Pentru ca legea să fie adoptată mai este necesar votul Camerei Lorzilor, dar se așteaptă ca acesta să fie o simplă formalitate.

Ce se întâmplă acum? A rămas doar opțiunea celui de-al treilea vot asupra acordului Brexit, deși din punct de vedere procedural aici există un mare obstacol.

Speakerul John Bercow, care prezidează lucrările Camerei Comunelor, nu a permis repetarea votului asupra acordului respins a doua oară pe 12 martie, invocând un precedent din 1604 care interzice votarea pentru a doua oară în aceeași sesiune parlamentară a unui text identic. 

Așa încât șansele adoptării acordului Brexit s-au redus din nou considerabil, cu toată oferta de demisie a premierului May, iar situația ieșirii din UE, cu doar 16 zile înaintea termenului limită nu este deloc mai clară.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ