Brexit: Prim ministrul Theresa May sub presiune să demisioneze

may_rutte.jpg

Theresa May la summitul UE
Theresa May a fost practic umilită la summitul UE
Image source: 
Getty Images

Primi ministrul Marii Britanii, Theresa May, este sub o presiune intensă să demisioneze după prestația sa din ultimele zile în legătură cu ieșirea țării din Uniunea Europeană. Liderii UE au acceptat cu condiții amânarea datei Brexit. 

Miniștri ai cabinetului condus de premierul May au declarat sub condiția anonimatului că au loc discuții pentru întocmirea unui calendar de retragere din funcție a șefei executivului, potrivit cotidianului The Times. 

Premierul May a pierdut sprijinul propriului cabinet și al Partidului Conservator al cărui lider este după summitul UE de la Bruxelles când a fost practic umilită de liderii europeni, care și-au manifestat neîncrederea în capacitatea ei de a convinge Camera Comunelor să aprobe acordul de retragere din UE, respins deja de două ori. 

Apariția televizată din 20 martie când premierul May a făcut apel la populație peste capul deputaților, acuzându-i pe aceștia că se opun aprobării acordului, a stârnit o indignare generală printre parlamentari, iar ministrul afacerilor, Greg Clark a spus că declarația de miercuri a premierului "nu a fost un mare succes" - un eufemism care denotă poziția politică precară a premierului May.

Liderii UE au aprobat amânarea datei Brexit de pe 29 martie pe 12 aprilie, în caz că acordul este respins sau pe 22 mai dacă acordul este aprobat. 

Este însă posibil, chiar probabil, ca acordul să nici nu fie supus votului Camerei Comunelor în săptămâna ce urmează, deoarece devine din ce în ce mai clar că nu există sprijin majoritar în favoarea aprobării. 

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) - partid pro-Brexit, care are 10 deputați și care sprijină guvernul minoritar Conservator în Camera Comunelor, a anunțat că va vota împotrivă, iar liderul grupului păarlamentar DUP, Nigel Dodds, a acuzat premierul May de capitulare în fața liderilor UE. 

Deputații pro-Brexit din Partidul Conservator, care au votat deja de două ori împotrivă, sunt și ei deciși să respingă acordul și cum întreaga opoziție - Partidul Laburist, Partidul Naționalist Scoțian, Partidul Liberal Democrat, Partidul Naționalist Galez și Partidul Verzilor - este unită împotriva acordului, devine clar că un al treilea vot s-ar putea dovedi inutil. 

În plus, speaker-ul Camerei Comunelor, John Bercow, a respins supunerea la vot a acordului în această sesiune parlamentară invocând un precedent din 1604 care interzice votarea de două ori a unui text identic. 

În aceste condiții se prefigurează în săptămâna cea urmează o serie de voturi indicative în Camera Comunelor prin care deputații să-și exprime preferințele pentru variante alternative: negocierea unui acord care să prevadă un Brexit "soft", un nou referendum cu privire la rămânerea sau ieșirea UK din UE sau chiar revocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, adică anularea unilaterală a Brexit.

Între timp, la Londra are loc o mare demonstrație împotriva Brexit, iar o petiție care cere revocarea art. 50 a depășit patru milioane de semnături - record în materie.