Brexit în 12 aprilie sau în 22 mai

tusk-vs-may.jpg

tusk vs may
Donald Tusk i-a repetat Theresei May ca totul este conditionat de aprobarea Acordului de retragere
Image source: 
European Union 2019

Liderii UE au evitat joi seara la Bruxelles un Brexit accidental si au propus două date de ieșire a Regatului Unit din UE: 12 aprilie fără acord sau 22 mai cu un acord. Se va evita astfel eventual si participarea Regatului Unit în alegerile europene din 26 mai. Acordul găsit de UE27 a fost mai apoi prezentat Theresei May. 

Europenii îi propun Londrei ca în cazul în care Camera Comunelor aprobă Acordul de retragere săptămâna viitoare, Brexit să se producă în condiții corecte pe 22 mai - chiar înaintea alegerilor.

In cazul cel mai probabil în care acordul nu este aprobat la Londra, atunci Regatul Unit cade de pe faleză în 12 aprilie. Acest scenariu este plin de capcane si din păcate este si cel mai probabil. 

El necesită o explicație: data a fost aleasă strategic fiindcă reprezintă termenul limită pâna la care un stat membru UE își poate notifica intenția de a participa în alegerile europene. 

Dar In acest caz, Londra mai poate prelungi situația haotică în care a plonjat întreaga UE pentru că poate spune în ultimul moment că a ales să organizeze alegeri europene si să ceara o nouă prelungire. 

In acel moment UE si Londra se pot regăsi în situația de acum. Londra nu va anunța probabil organizarea alegerilor (Theresa May a indicat deja că este o greșeală să i se propune așa ceva), dar poate cere o nouă prelungire). 

Camera Comunelor ar trebui deci să voteze pentru a treia oară Acordul de retragere, deja respins de două ori. John Bercow, președintele Comunelor , a indicat că un nou vot poate avea loc doar dacă textul a fost substanțial modificat. 

Acest lucru nu s-a întâmplat si nici nu se va întâmpla întrucât europenii sunt hotărâți să nu modifice nicio virgulă din text. 

Ei au adăugat doar o mică frază in declarația politică anexată acordului prin care se specifică ceea ce se subînțelegea, anume că Londra se poate retragere de maniera unilaterală din „stabilizatorul permanent” imaginat pentru Irlanda de Nord. 

Stabilizatorul permanent (backstop) este singura soluție găsită pentru evitarea frontierei fizice între cele două Irlande, anume păstrarea Regatului Unit în Uniunea vamală, idee respinsă deci prin vot de două ori de Camera Comunelor. 

Astfel, după lungi discuții si mulți nervi, UE prelungește puțin agonia Brexitului pentru a se regăsi in 12 aprilie în situația din care a încercat acum să scape. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan