Cseke Attila: PPE are nevoie de FIDESZ și invers. UDMR a votat pentru suspendare

Cseke Attila autoritati depasite situatie decuplati state europene.jpg

Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)
Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, declară la RFI că nu era bine ca partidul FIDESZ al premierului Ungariei, Viktor Orban, să fie exclus din PPE. Formațiunea a fost suspendată miercuri seară din Partidul Popular European, în urma atacurilor repetate la adresa Bruxelles-ului.

Cseke Attila crede că o eventuală excludere a FIDESZ din PPE ar fi fost o greșeală: ”Noi credem în continuare că Partidul Popular European are nevoie de FIDESZ și FIDESZ are nevoie de Partidul Popular European, iar alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai vor întări această idee, după credința noastră”.

Senatorul UDMR precizează că ”practic, avem de-a face cu un compromis, pentru că până la urmă, textul final al documentului care s-a prezentat și care s-a votat aproape în unanimitate, inclusiv reprezentanții FIDESZ au votat pentru, este un compromis, este o propunere făcută în comun de conducerea PPE și conducerea FIDESZ-ului și care prevede în esență înființarea unui comitet, care va analiza activitatea FIDESZ-ului și va da un raport în urma acestei analize, cu anumite propuneri și o sinteză, iar FIDESZ-ul din proprie inițiativă a solicitat să se suspende din PPE, până la finalizarea acestei analize. Deci practic, nu avem o excludere, așa cum au dorit unii, nici nu era bine ca acest partid important, cu o prezență destul de importantă chiar în cadrul PPE să fie exclus”.

Cum a votat UDMR în privința suspendării FIDESZ din PPE? ”UDMR a votat pentru această soluție de compromis și președintele UDMR, domnul Kelemen Hunor, a fost prezent”, spune Cseke Attila.

 
Cseke Attila, despre suspendarea FIDESZ din PPE