Brexit: Speaker-ul cu origini în România aruncă procesul în haos

john_bercow.jpg

John Bercow
Speaker-ul John Bercow a aruncat guvernul condus de Theresa May în confuzie
Image source: 
Sky News

Speaker-ul Camerei Comunelor a parlamentului britanic a decis că guvernul condus de Theresa May nu mai poate supune la vot a treia oară acordul Brexit, respins deja de două ori. Aceasta are loc cu doar 11 zile înaintea datei stabilite pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Dacă situația ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu era suficient de complicată ea a devenit și mai haotică după ce John Bercow a decis că acordul nu mai poate fi supus votului, fiind identic cu cel respins la vot pe data de 12 martie.

Bercow s-a prevalat de un precedent din 1604 înscris în regulamentul camerei - Erskine May - și invocat de 12 ori până în 1920, care spune că un text nu mai poate fi supus la vot, dacă este fundamental același cu cel votat precedent.

Or, textul din 12 martie nu a suferit nicio modificare, nemaiavând loc negocieri cu UE pe marginea sa. 

După respingerea la primul vot pe 15 ianuarie a acordului, UE a acceptat unele clarificări cu valoare juridică atașate acordului ceea a făcut ca textul supus votului pe 12 martie să fie diferit. 

Speaker-ul Bercow a precizat că acordul poate fi supus la vot în aceeași formă doar într-o sesiune parlamentară viitoare, după o vacanță. 

Guvernul însă nu mai are timp și cum legea britanică și cea europeană prevăd la ora actuală ieșirea din UE pe 29 martie, premierul May nu are altă soluție decât să ceară liderilor UE amânarea ieșirii din Uniune, așa cum de fapt o obligă o altă moțiune adoptată de Camera Comunelor pe 14 martie, aceeași Cameră care a exclus prin vot pe 13 martie varianta ieșirii din UE fără acord. 

Un speaker controversat

Bercow a fost criticat adeseori de parlamentarii Partidului Conservator condus de premierul May, în ultima vreme mai ales de cei pro-Brexit, care l-au acuzat că este părtinitor după ce a declarat în public că a votat în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 23 iunie 2016.

John Bercow
John Bercow a fost acuzat de aroganță și părtinire de partizanii Brexit
Image source: 
Andy Rain/EPA

Funcţia de speaker – termen care nu poate fi tradus satisfăcător prin "preşedinte de Cameră" – impune o strictă imparţialitate din partea persoanei care o exercită.

Pe durata mandatului său, speaker-ul nu poate fi membru al unui partid politic şi chiar în alegeri candidează sub eticheta de "speaker".

În Camera Comunelor nu votează decât în caz de egalitate şi atunci trebuie să respecte nişte precedente stabilite de predecesorii săi şi trebuie să manifeste o imparţialitate absolută atât în incinta Parlamentului, cât şi în afara sa.

Bercow, care provine din Partidul Conservator, a fost ales deputat la ultimele alegeri în circumscripţia sa, fără contracandidaţi din partea celorlalte două mari partide, Laburist şi Liberal-Democrat, o altă cutumă constituţională, în schimb, unul dintre contracandidaţi i-a fost euroscepticul Nigel Farage.

El este al 157-lea speaker din istoria Camerei Comunelor - primul fiind ales în 1377 - şi este primul evreu care ocupă această funcţie.

Fiul unui şofer de taxi din nordul Londrei, ai cărui părinţi, pe nume Berkowitz, au venit din România în urmă cu un secol şi al unei creştine convertite la iudaism, actualul speaker este un personaj extrem de controversat.

Deşi provenit dintr-o familie modestă, el a fost atras încă din adolescenţă de Partidul Conservator, unde în tinereţe a făcut parte din aripa de dreapta.

După căsătoria sa cu activista Laburistă, Sally Illman (care este cu vreo 15 centimetri mai înaltă ca el), Bercow a început lunga sa alunecare către stânga, ceea ce l-a făcut extrem de impopular printre colegii din Partidul Conservator, care îl acuză adeseori de aroganţă, dar în schimb, l-a ajutat la alegerea în funcţie în 2009, când o majoritate a deputaţilor Laburişti l-a susţinut.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ