Acordul Brexit: May încearcă să adune sprijin pentru un al treilea vot

may_brexit.jpg

Theresa May
Premierul Theresa May nu are încă sprijin în Camera Comunelor pentru acordul Brexit
Image source: 
Sky News

Prim ministrul britanic, Theresa May, face eforturi pentru a aduna sprijin în parlament în favoarea acordului Brexit, respins deja de două ori la vot. În cazul respingerii, premierul May va trebui să ceară liderilor Uniunii Europene o amânare a datei Brexit, fixată pentru 29 martie. 

Cu 11 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea Marii Britanii din UE incertitudinea politică este la fel de pronunțată ca în ultimele trei luni, iar o majoritate în favoarea acordului pare iluzorie. 

Deputații au respins deja de două ori acordul, prima dată pe 15 ianuarie cu 412 - 202 (din totalul de 650 de parlamentari câți numără Camera Comunelor), iar a doua oară pe 12 martie cu 391 - 242. 

Urmare a celui de-al doilea vot, deputații au mai adoptat alte două moțiuni prin care cereau guvernului să excludă ieșirea din UE fără acord și apoi solicitarea către liderii UE a unei amânări a datei de 29 martie în cazul respingerii acordului Brexit la un al treilea vot, programat în principiu pentru 20 martie. 

Un calcul aritmetic simplu arată că premierul May are nevoie ca cel puțin 75 de deputați care au votat împotriva acordului pe 12 martie să voteze pentru de data aceasta. 

Sunt indicii că cei 10 deputați ai Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, care s-au opus acordului de două ori, ar fi dispuși să-și schimbe votul. 

Opoziția lor se datorează așa-numitului "backstop" - o poliță de asigurare care în esență ar menține Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE dincolo de data finală a tranziției, 31 decembrie 2020, pentru evitarea revenirii la o frontieră "dură" între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, în caz că nu se reușește până la acea dată negocierea unei noi relații comerciale între UE și UK.

DUP, care este un partid eurosceptic, nu agrează backstop deoarece acesta nu este limitat în timp, iar alături de ei sunt adepții Brexitului dur din Partidul Conservator condus de premierul May. 

Unii dintre acești Conservatori s-au declarat deschiși votului în favoarea acordului, dacă nu de altceva de teama că alternativa ar putea fi un Brexit mai soft sau chiar rămânerea în UE. 

Totuși, un grup de 23 de deputați Conservatori au trimis o scrisoare deschisă cotidianului Daily Telegraph prin care își afirmă hotărârea de vota din nou împotriva acordului, spunând că o ieșire din UE fără acord este preferabilă acordului negociat de UK și UE timp de peste 18 luni. 

Fără aceste 23 de voturi acordul Brexit nu are nicio șansă să treacă în Camera Comunelor și semnalele dinspre guvern sunt că dacă devine clar că nu există sprijinul necesar printre deputați, atunci votul ar putea fi contramandat. 

Opoziția în frunte cu Partidul Laburist se opune acordului, iar deputatul Laburist Peter Kyle a anunțat introducerea unui amendament care să ceară convocarea unui referendum în care alegerea să fie între acordul premierului May și rămânerea în UE.

Amânarea - pe ce termen?

În caz de contramandare sau de respingere a acordului la vot, premierul May va trebui să meargă miercuri sau joi la Bruxelles să ceară liderilor celor 27 de state membre amânarea datei Brexit, amânare pentru care e necesar un vot în unanimitate. 

Premierul May la summitul UE
Premierul May va trebui să ceară liderilor UE o amânare a datei Brexit
Image source: 
Reuters

În fapt amânarea pe termen scurt ar fi necesară chiar în cazul aprobării acordului, deoarece acesta ar necesita ratificare în parlamentul britanic și Parlamentul European pentru a intra în vigoare. 

Poziția liderilor europeni și în general a demnitarilor UE de la Brixelles a fost până acum clară: acordul actual este singurul oferit și nu este posibilă redeschiderea negocierii sale. 

Liderii UE nu ar avea o problemă să aprobe o prelungire dacă ar fi clar care este opțiunea pozitivă a deputaților britanici, care până acum au votat majoritar împotrivă unei propuneri și niciodată pentru o alternativă pozitivă. 

În plus, o amânare pe termen scurt nu poate depăși 30 iunie, deoarece la sfârșitul lui mai au loc alegeri europarlamentare, iar noul Parlament European se convoacă pe 2 iulie, or Marea Britanie nu poate rămâne în UE dincolo de această dată dacă nu participă la acest scrutin. 

Există prosibilitatea aprobării amânării pe termen mai lung, de pildă până la 31 decembrie 2020, dar aceasta ar însemna obligativitatea din partea Marii Britanii de a-și redefini strategia, ceea ce ar însemna, de pildă, negocierea de la zero a unui nou acord sau convocarea unui al doilea referendum provind ieșirea sau rămânerea în UE. 

Din punct de vedere juridic, dacă amânarea nu este aprobată de liderii UE, atunci Marea Britanie va ieși în mod "dezordonat" din UE pe 29 martie, dar nici în UK, nici în UE nu există, deocamdată, apetit pentru o astfel de variantă.