Controverse la Varșovia: "Fort Trump" sau doar câțiva militari în plus în Polonia?

polonia.jpg

Controverse la Varșovia: Fort Trump sau doar câțiva militari în plus în Polonia?
Controverse la Varșovia: Fort Trump sau doar câțiva militari în plus în Polonia?

Saptamana aceasta la Varsovia o delegatie a Departamentului Apararii din SUA a continuat negocierile asupra instalarii unei posibile viitoare baze militare americane permanente de proportii in Polonia, cunoscute si sub denumirea de “Fort Trump”. Contrar insa entuziasmului de acum cateva luni, Pentagonul pare a fi dispus doar la o minima crestere a numarului de militari americani deja amplasati in Polonia in formula rotativa.

Washingtonul ar fi informat Varsovia pe canale diplomatice inca cu o saptamana in urma ca nu mai prevede schimbari substantiale in actualul regim al prezentei militare in Polonia. Reamintesc, in prezent in Polonia se afla in regim rotativ o brigada mecanizata, adica aproximativ 4500 de militari americani in principal concentrati in nord-estul Poloniei. Saptamana aceasta Pentagonul a propus micsorarea finantarii pentru Flancul Estic al NATO cu 10%. Doar pentru anul acesta finantarea este micsorata cu 600 de mln $, de la 6.5 mlrd la 5.9 mlrd $. In acest context, anuntul Pentagonului la nivel de sub-secretar de stat, ca in viitorul apropiat nu este prevazuta vreo schimbare a componentei si statutului prezentei militare americane nu mai reprezinta o surpriza. Unicul angajament american ar consta intr-o usoara crestere a trupelor americane pe fondul promisiunii de a mari numarul de exercitii militare in Polonia in viitorul apropiat. Putem vorbi aici doar de cresteri relativ nesemnificative, poate de cateva sute de militari americani.  

Ar mai fi de adaugat aici ca partea Americana nu ar fi deloc incantata nici de formula “Fort Trump”, care se pare ca produce anumite stari de iritare printre anumiti aliati din Europa de Vest, precum si  faptul ca atitudinea uneori ambigua a presedintelui Trump fata de Rusia nu invita prea mult la simpatii nici in Polonia. Formula “Fort Trump” ii apartine presedintelui Duda, care incerca in felul acesta in septembrie 2018 in timpul vizitei la Casa Alba sa ii castige simpatia presedintelui american.

Totusi ambasadoarea SUA in Polonia - Georgette Mosbacher - ar fi anuntat ca negocierile sunt in desfasurare, iar ministrul polonez al apararii - Mariusz Błaszczak – a afirmat ca baza militara permanenta in Polonia este o chestiune de timp doar. Cum se explica aceasta divergenta de pozitii?

Declaratiile oficialilor polonezi sunt mai degraba politice, la fel si declaratia de incurajare a ambasadoarei Mosbacher. Pentagonul a anuntat miercuri ca ideea unei baze militare permanente sta pe masa, insa negocierile vor continua cel putin 6-12 luni, fara a da garantii ca la capatul acestor negocieri baza militara americana va deveni realitate. Multi analisti polonezi afirma ca cel mai probabil pentru o baza militara americana in Polonia va trebui sa ne asteptam la un acord bilateral echivalent al unui tratat.

In acelasi timp, comandantul american al trupelor aliate in Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a afirmat in Congres ca, chiar daca se va decide crearea unei asemenea baze militare, atunci budgetarea pentru aceasta baza nu va fi prevazuta mai devreme de 2 pana la 3 ani, adica dupa 2021. Din punct de vedere financiar Polonia se declara pregatita, fiind duspusa sa investeasca cel putin 2 mlrd $ pentru infrastructura necesara unei baze americane permanente.

Am putea trage concluzia ca, eforturile politico-diplomatice ale Poloniei din ultimul aproape un an nu au dat rezultatul scontat, ba mai mult exista perceptia unei relatii bilaterale inca fragile dupa criza politico-diplomatica din februarie-martie 2018. Exista voci care sustin ca SUA ar putea include in “cosul de negocieri” pentru baza militara subiectul retrocedarilor proprietatilor evreilor polonezi pierdute in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si in timpul Poloniei comuniste. 

Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski