Prof A. Călinescu: Riscăm instaurarea dictaturii. România viitorului e cea pe care o vom face la vot

calinn.jpg

Profesorul de literatură franceză de la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, Alexandru Călinescu
Profesorul de literatură franceză de la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, Alexandru Călinescu
Image source: 
Facebook

Elita academică a Iașiului condamnă vehement schimbările pe care coaliția PSD-ALDE le face în sectorul Justiției. Peste 150 de membri ai comunităţii academice din oraș - istorici, medici, matematicieni, scriitori, filologi, chimişti şi ingineri - au protestat, joi, pe treptele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, lansând mesaje împotriva actualei Puteri și în mod special împotriva ministrului Tudorel Toader. RFI a discutat cu unul dintre inițiatorii acestui protest, reputatul profesor de literatură franceză de la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, Alexandru Călinescu. El formulează critici dure la adresa coaliției PSD-ALDE.

România riscă să se transforme într-un stat autoritar, apropiat de dictatură

Alexandru Călinescu: Am lansat acest apel pentru apărarea statului de drept pornind de la niște evidențe. De doi ani asistăm la un asalt continuu al puterii asupra statului de drept. E un asalt care urmărește acapararea totală a instituțiilor statului de către actuala guvernare. Printre aceste instituții este una fundamentală, anume justiția. Este intolerabil ce se întâmplă. Acest proces, care a devenit galopant, reprezintă un pericol major pentru România, care riscă să se transforme într-un stat autoritar, iliberal, un regim foarte aproape de regimurile dictatoriale.

Reporter: Prostestul a avut loc, domnule profesor, pe treptele Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde actualul ministru al justiției Tudorel Toader este rector autosuspendat din funcție. Cum apreciați dumneavoastră activitatea lui Tudorel Toader în fruntea justiției? Știu că nu sunteți de specialitate, dar bănuiesc că aveți o opinie.

A.C: Nu sunt   jurist, evident. Am o opinie. Consider că activitatea domniei sale estre execrabilă, dezastruoasă. A făcut tot ce se poate pentru a perverti sistemul judiciar, pentru a distruge ceea ce era bun și a duce justiția într-o fundătură. Crearea acelei secții pentru investigarea magistraților este o inițiativă absolut sinistră care amintește de cele mai negre și mai triste vremuri. Este un organ de represiune menit să îi intimideze pe magistrați și să îi pedepsească pe magistrații neascultători.

România anilor viitori va fi România pe care o vom face la vot

Rep: Cum vedeți viitorul? Cum vedeți România următorilor ani? Urmează alegeri importante, cele europarlamentare mai întâi, parlamentare, prezidențiale, locale…

A.C: România următorilor ani va fi România pe care ne-o facem noi. Tocmai de aceea am făcut această manifestație astăzi, tocmai de aceea vom continua să ne exprimăm opinia, să protestăm atunci când e cazul. Slavă domnului, ocazii sunt, din păcate, destule. România anilor viitori va fi România pe care o vom face la vot. Trebuie să știm ce votăm. Altfel ne putem aștepta la ce e mai rău. Refuz să cred că putem aluneca într-un regim autoritar în care libertățile individuale sunt călcate în picioare.

Actuala guvernare a făcut dovada incompetenței și a relei-credințe

Rep: Aveți un mesaj, domnule profesor Alexandru Călinescu, pentru actuala guvernare?

A.C: Am. Mesajul meu este scurt. Nu se mai poate așa. Trebuie să plece de la Putere, de la guvernare. Au făcut cu vârf și îndesat dovada incompetenței și a relei-credințe. E o guvernare care s-a compromis și trebuie să plece. Sunt și alte forțe politice care pot aspira la conducerea țării. Să vedem ce fac și alții. Cu acestea ne-am lămurit cu vârf și îndesat.

Alexandru Călinescu este istoric literar şi publicist, profesor de literatură franceză de la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi. În anii comunismului, a fost interzis în lumea literară. Alexandru Călinescua făcut parte din „Grupul de la Iaşi“, prima mişcare locală care s-a opus regimului comunist.

Ascultă:

Profesorul Alexandru Călinescu, despre guvernarea actuală