Jurnaliști greci, reținuți la Aeroportul Chișinău

foto_cijm.jpg

Jurnaliștii greci au fost eliberați după implicarea ambasadorului Greciei în Moldova, cu sediul la Kiev
Sursa imaginii: 
CIJM

Doi jurnaliști de investigație din Grecia, Aggelos Provolisianos și Triantis Vangelis au fost reținuți, miercuri seara, de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău și luați la întrebări mai bine de jumătate de oră. Cei doi ziariști au fost anunțați de polițiști că nu le este permis accesul în R.Moldova întrucât nu au acreditare pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică. 

Aggelos Provolisianos și Triantis Vangelis au fost eliberați abia după implicarea Ambasadorului Greciei în Moldova, cu sediul la Kiev, scrie portalul Anticoruptie.md.

Jurnaliștii greci susțin că în timpul verificării pașapoartelor la Aeroport au fost întrebați care este scopul aflării lor în Republica Moldova.„Le-am spus că suntem jurnaliști și am venit în scop profesional. Ni s-a spus că nu avem permisiunea să intrăm în Republica Moldova și că avem nevoie de acreditare pentru a desfășura activitate jurnalistică. Apoi am fost invitați într-un oficiu în care am fost reținuți timp de 30-40 de minute”, au declarat jurnaliștii pentru portalul Anticoruptie.md. 

Abia după ce l-au contactat pe consulul Republicii Elene la Chișinău, Gheorghe Duca, dar și după ce au anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Greciei despre incident, jurnaliștilor greci li s-a permis să intre în Moldova. „Polițiștii nu și-au cerut scuze. Ne-au zis că de data asta avem noroc să ne permită să intrăm în țară, însă data viitoare vom avea nevoie de acreditare”, au mai precizat Vangelis și Provolisianos.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Aeroportul Chișinău au declarat că a fost un control de rutină, cetățenii greci fiind rugați să răspundă la mai multe întrebări. 

Unul dintre cei doi jurnaliști din Grecia, Aggelos Provolisianos este invitatul Clubului jurnaliștilor de investigație de joi, ”Dosarul celei mai mari rețele de abuzatori de copii: Jurstiția din R.Moldova vs Justiția din Grecia”.