Brexit: Deputații britanici au votat împotriva ieșirii din UE fără acord

camera_comunelor.jpg

Camera Comunelor
Camera Comunelor a respins varianta ieșirii din Uniunea Europeană fără acord
Image source: 
BBC

Camera Comunelor a parlamentului britanic a respins ieșirea din Uniunea Europeană fără acord. Cu 16 zile înaintea Brexit blocajul continuă la Londra sub privirile exasperate ale politicienilor din UE. 

După respingerea marți pentru a doua oară cu o majoritate consistentă, 391 - 242, a acordului Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, au votat în favoarea unei moțiuni care propune excluderea unei ieșiri fără acord, în orice condiții, cu 321 - 278. 

Premierul May a inițiat această opțiune și a lăsat libertatea deputaților Partidului Consevator al cărui lider este de vota cum le dictează conștiința. 

Dar votul de miercuri nu rezolvă în sine nimic și va fi urmat de un nou vot, joi seara, în care deputații vor avea de ales între solicitarea amânării datei de ieșire din UE fixată implicit pe 29 martie sau, din nou, ieșirea fără acord, la acea dată. 

Amânarea poate fi decisă doar cu unanimitatea voturilor liderilor celorlalte 27 de state membre UE și de la Bruxelles mesajul a fost clar: orice amânare trebuie justificată de Marea Britanie. 

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a spus, după votul de marți seara prin care a fost respins acordul UE, că acesta este singurul acord oferit și nu poate fi renegociat. 

Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că o a treia șansă cu privire la Brexit nu va mai fi oferită. 

Toate acestea derivă din faptul că deputații britanici au arătat ce NU doresc, dar nu și-au exprimat o opțiune pozitivă. 

Ei au respins de două ori acordul negociat de premierul May, dar în același timp majoritatea nu este în favoarea unei ieșiri fără acord, dar opțiunea ieșirii accidentale, dezordonate, fără acord, pe 29 martie, devine tot mai realistă, după cum spunea Michel Barnier. 

Și chiar dacă liderii UE ar aproba o prelungire a termenului de 29 martie, aceasta nu ar putea fi decât de scurtă durată, pentru că la sfârșitul lui mai vor avea loc alegeri pentru noul Parlament European, care ar urma să-și înceapă lucrările la începutul lui iulie, deci Marea Britanie ar trebui să participe la alegeri dacă prelungirea Brexit va depăși luna iunie. 

Este evident că deputații britanici se învârt în cerc, în condițiile în care autoritatea guvernului condus de premierul May se micșorează cu fiecare zi ce trece, iar liderii europeni sunt ca niște spectatori la un accident de mașină cu încetinitorul.