Dilema primarului PSD schior în timpul liber: Între “nu-mi convine că Moldova nu are autostrăzi” și teama de partid

Primarul PSD al comunei Săvineşti din judeţul Neamţ anunţă că s-ar putea alătura protestului pentru construcţia de autostrăzi. Daniel Horciu se gândește să oprească lucrul în 15 martie la  ora 15.00 și chiar să pornească alarmele în comună. Nu-mi convine că Moldova nu are autostrăzi, spune la RFI edilul, care se teme însă să nu aibă probleme în partid: 

Daniel Horciu: Este un lucru care ține de comuna noastră. Este un protest pe care îl fac eu. Sunt primar PSD. Nu plec din PSD, dar nu-mi convine că Moldova nu are autostradă!

Rep.: Nu mai ține de culoare politică. De ce nu se alătură mai mulți primari din Moldova, să facă un front comun?

D.H.: N-aș vrea să îmi aprind bube în cap. De ce alți primari nu s-au alăturat, e un lucru care nu mă interesează. Eu sunt un schior. Nu am bani să merg la Poiana Brașov. Pentru că la Poiana Brașov cu 100 de euro nu te primește nici măcar să ajungi la un hotel. Eu mă duc în Austria. Anul ăsta am fost în Austria, în luna ianuarie. M-a costat cu soția 750 de euro, șase zile. Cu tot cu ski pass. Bine, avem niște prieteni acolo, e cu totul altă discuție. Dar am făcut de la Săvinești până la Satu Mare 11 ore! Ori lucrul ăsta nu se poate. De la Satu Mare până în Austria am făcut șase ore jumate.  Postarea pe care am făcut-o a fost ca un simplu semnal de alarmă. Doamne Ferește să-mi creez eu probleme în partid sau să facem o vâlvă la nivel de țară că un primar PSD a făcut un lucru de genul ăsta. 

Rep.:  Cum vi se pare ideea de a construi o autostradă prin parteneriat public privat și nu prin fonduri europene?

D.H.:  (...) Am văzut un lucru: că pe suta de km ar trebui să plătim 6 euro și ceva. Sper să nu greșesc. Dau un exemplu: de la Săvinești la Târgu Mureș, dacă mergem cu mașina, facem cam trei ore jumate, patru. Vedem consumul de benzină sau de motorină. Ori ca să merg de la Târgu Neamț la Târgu Mureș pe 300 de km și să plătesc șase euro, mai bine stau liniștit acasă, la Săvinești. Un calcul băbesc. (...) Cei care fac parteneriat public privat și-l asumă. 

(se aud multe voci în fundal)

D.H: Mă scuzați, acum avem un 8 martie pentru colege.

Rep.: La mulți ani!

D.H.: Așa, mulțumim frumos. La fel și dvs. Și la soție și la toate rudele de sex feminin. Dacă se consideră că prin parteneriat public se poate face și cineva își asumă, e problema lor. Nu a noastră. 

Rep.: Dvs vreți doar drumuri...

D.H.: Exact. 

Rep.: Ce veți face concret pe 15 martie?

D.H.: O să vedem. Pentru că deja lucrul ăsta a luat o amploare mai deosebită. Puncte, puncte...