Brexit. Mai sunt 33 de zile

brexit_public_domain_pictures.jpg

Trei miniştri ai cabinetului britanic au făcut cunoscut în mod public că vor susţine eforturile de amânare a Brexit-ului
Trei miniştri ai cabinetului britanic au făcut cunoscut în mod public că vor susţine eforturile de amânare a Brexit-ului
Image source: 
public domain pictures

”Mingea este în terenul britanicilor”, spune comisarul european Pierre Moscovici, cu 33 de zile înainte de Brexit. Uniunea Europeană rămâne inflexibilă în ce priveşte redeschiderea acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE, deja respins de către parlamentul britanic în ianuarie.

”Vrem să spunem: Domnilor englezi, trageţi primii!”, a declarat Pierre Moscovici, fost ministru francez al economiei şi finanţelor. El a subliniat că ”britanicii sunt cei care au votat pentru Brexit”. ”Ei vor părăsi UE, aceasta este alegerea suverană şi aceasta va fi pe 29 martie”, data ieşirii regatului din blocul comunitar, a răspuns Moscovici la întrebările referitoare la o posibilă amânare a Brexit-ului, în timpul unei  emisiuni organizată de Europe 1, C-News şi Les Echos.

”Se ştie că ei nu vor acordul aşa cum este, chiar dacă acesta nu este departe de a fi cel mai bun posibil, şi că ei nu vor deloc un no deal, adică o ieşire dezordonată”, a reamintit Moscovici. ”În cele 33 de zile care mai rămân, ei trebuie să spună ce vor”, a adăugat comisarul european.

De acum înainte, potrivit lui Moscovici, ”aceasta este o problemă politică” în tabăra britanicilor: ”Trebuie ca parlamentul să se pronunţe asupra unei moţiuni majoritare”. În rest, în plan practic, ”totul a fost prevăzut în discuţiile de trei ani, zeci de mii de documente au fost stabilite”. Scenariul său preferat este cel privind aplicarea acordului intens negociat cu Londra timp de peste un an şi jumătate, care va permite ca ”viaţa să continue”, după începerea unei perioade de tranziţie, fără schimbări vamale într-o primă etapă.

Dar Comisia Europeană se pregăteşte pentru posibilitatea unei ieşiri brutale a regatului din UE pe 29 martie, şi întreprinderile trebuie să facă la fel, a estimat comisarul european. ”În ipoteza unui no deal, trebuie să se poate avea controlul vamal asupra mărfurilor, controlul veterinar, fito-sanitar”, a detaliat comisarul Moscovici, adăugând: ”Sunt luni de zile de când ne pregătim şi serviciile mele au lansat campanii de informare pentru întreprinderi”. Pierre Moscovici a precizat că va merge în portul francez Calais, până la 29 martie, ”pentru a vedea cum funcţionează lucrurile în teren” şi pentru ”a transmite câteva mesaje”.

Ce (mai) spune Londra

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu trebuie să eşueze şi guvernul trebuie să se concentreze pe realizarea Brexit-ului, susține premierul Theresa May. Şefa guvernului de la Londra încearcă să obţină modificări la pachetul de măsuri privind Brexit-ul înainte de un alt vot în parlament. În cazul în care nu va reuşi, doamna May va trebui să decidă dacă va amâna Brexit-ul sau riscă să pună în pericol cea de-a cincea mare economie a lumii prin ieşirea din blocul comunitar fără un acord pe 29 martie.

”Concentrarea noastră pe realizarea Brexit-ului trebuie să fie absolută”, le-a declarat May unor militanţi ai Partidului Conservator. ”Nu trebuie să facem, şi nu vom face, să eşueze ceea ce este cel mai mare exerciţiu democratic din istoria acestei ţări. În etapele finale ale acestui proces, cel mai grav lucru pe care l-am putea face este să ne pierdem concentrarea” pe realizarea Brexit-ului, a spus premierul britanic.

Trei miniştri ai cabinetului britanic au făcut cunoscut în mod public că vor susţine eforturile de amânare a Brexit-ului dacă parlamentarii vor respinge planul doamnei May pentru un nou acord cu Uniunea Europeană. Greg Clark (mediul de afaceri), Amber Rudd (pensii) şi David Gauke (justiţie) au indicat, într-un articol în Daily Mail, că se vor alătura celor nemulţumiţi şi partidelor de opoziţie pentru a opri ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord dacă va fi necesar.

Theresa May a promis că, dacă nu va obţine până pe 27 februarie o revizuire a acordului privind Brexit-ul, parlamentul va avea ocazia de a vota următorii paşi. Se aşteaptă ca unii parlamentari să se folosească de acest lucru pentru a încerca să smulgă de la guvern controlul procesului.