Pagina de istorie:Regina Elisabeta, primul ”director de PR” al României moderne

regina.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 18 februarie 1916, înceta din viață Regina Elisabeta a României. Prima regină a României și-a petrecut ultimii doi ani din viață la mănăstirea din Curtea de Argeș, în apropierea mormântului soțului său, Regele Carol I. Carol I și Regina Elisabeta sunt considerați de mulți istorici drept părinții României moderne.

Regina Elisabeta a României și-a petrecut viața în umbra soțului ei, Regele Carol I, care a domnit timp de 48 de ani asupra românilor, mai întâi în calitate de principe, iar din 1881 în calitate de Rege. Elisabeta a României a venit pe lume în 1843, în familia princiară de Wied.

În anul 1869, principesa Elisabeta a venit în România pentru a se căsători cu principele Carol I. Acesta domnea de trei ani asupra unei țări formate în 1859 prin Unirea Moldovei cu Valahia, dar care, din punctul de vedere al dreptului internațional, era considerată doar o provincie privilegiată a Imperiului Otoman.

Elisabeta a României a refuzat să participe la viața politică tumultuoasă din România și s-a dedicat operelor sociale și culturii. În timpul Războiului de Independență din 1877 - 1878, ea a înființat spitale și servicii de ambulanță pentru soldații români și și-a cheltuit banii personali pentru a cumpăra medicamente pentru răniți. Însă activitatea sa filantropică nu s-a oprit aici, ci a continuat să se implice în sprijinirea spitalelor și după război.

Din 1893, a luat ființă Societatea Regina Elisabeta care reunea medici ce tratau gratuit 17.000 de pacienți pe an și care distribuiau medicamente cumpărate cu sprijinul Reginei. De asemenea, Regina României a acordat burse și sprijin financiar tinerilor talentați, precum George Enescu sau Elena Văcărescu.

Regina Elisabeta i-a ajutat cu bani pe Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Nicolae Grigorescu. Pe Mihai Eminescu l-a primit și i-a acordat un premiu, după ce poetul avusese un conflict cu Carol I, căruia îi reproșa lipsa de apetit pentru o monarhie autoritară. Regina Elisabeta însăși a dovedit un real talent literar și a publicat cărți sub pseudonimul Carmen Sylva. Printre cei care i-au apreciat opera s-a numărat și scriitorul Mark Twain. Regina Elisabeta cunoștea la pefecție limbile română, germană, engleză și franceză, iar operele sale literare au fost traduse și în limbi precum spaniolă, portugheză, rusă sau greacă, iar prin publicarea lor ea făcea un serviciu României, pe care o descria în culori încântătoare.

Pentru a face cunoscută România în rândul elitei europene, Regina Elisabeta oprea adesea cel mai luxos tren, Orient Express-ul, la Sinaia, iar călătorii erau primiți la Castelul Regal Peleș. După moartea lui Carol I, în toamna anului 1914, Regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea Curtea de Argeș, unde s-a supus voluntar unui regim dur de viață: mânca foarte puțin și dormea în camere neîncălzite. În aceste condiții, s-a stins din viață în 1916 și a fost înmormântată lângă soțul său, în biserica reconstruită de Carol I.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 18 februarie 2019