Șeful diplomației SUA în Europa Centrală – printre preocupări, Venezuela și China

2019-02-12t124213z_377536863_rc17c6893980_rtrmadp_3_usa-pompeo-slovakia.jpg

Mike Pompeo
Mike Pompeo, secretarul de Stat american, la o conferință de presă în Slovacia
Sursa imaginii: 
REUTERS/David W Cerny

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că va discuta marți seara despre situaţia din Venezuela cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, în cadrul unei convorbiri telefonice, transmite Reuters.

Discuția are loc în contextul în care zeci de naţiuni europene, din America de Sud precum și SUA şi-au declarat susţinerea faţă de liderul Juan Guaido, recunoscându-l drept preşedintele legitim al Venezuelei, în timp ce Rusia, Turcia, Cuba şi China îl susţin în continuare pe Nicolas Maduro.

Şeful diplomaţiei americane se află într-un turneu în Europa Centrală, unde a vizitat deja Budapesta. Traseul mai cuprinde  Slovacia, apoi în Polonia, unde oficialul american va participa miercuri şi joi o reuniune consacrată influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

La Budapesta, Pompeo a pus în gardă Ungaria pe tema relaţiilor sale cu Rusia. El a îndemnat Ungaria să nu permită Moscovei ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră a NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse şi chineze, relatează AFP.

Washingtonul este îngrijorat de tendinţa diplomaţiei ungare, foarte activă de câţiva ani în dezvoltarea relaţiilor sale politice şi economice cu Moscova şi Beijingul.

Washingtonul este îngrijorat și de un un recent acord între Budapesta şi gigantul chinez Huawei în domeniul dezvoltării reţelei 5G în Ungaria.

Huawei le provoacă occidentalilor îngrijorări tot mai mari cu privire la presupuse activități de spionaj în favoarea Beijingului, iar filiala ungară drept ”un hub pentru Europa”.

Vizita lui Pompeo a fost prima întrevedere oficială a administraţiei Trump cu guvernul ungar, unul dintre puţinii susţinători declarați ai preşedintelui american Donald Trump în cadrul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, după cum observă site-ul ungar de ştiri index.hu, Administraţia Trump nu-i acordă un cec în alb lui Viktor Orban.

Premierul ungar a pus Statele Unite într-o situaţie stânjenitoare prin faptul că a atacat Universitatea Europei Centrale (CEU), o prestigioasă instituţie de drept american,  fondată la Budapesta de către miliardarul american de origine ungară George Soros.

Cu toate acestea nici afacerea CEU, nici situaţia democraţiei ungare nu ar fi obligat Statele Unite să-şi arate muşchii.  Rusia şi China sunt însă, altă poveste”, notează index.hu, preluat de News.ro.