Liviu Pop (PSD): Bugetul pe 2019 e profesionist. Prognozele CE sunt nerealiste

Liviu Pop an scolar elevi clasa.jpg

Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)
Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)

Multe dintre amendamentele Opoziției la bugetul pe 2019 sunt depuse ”doar de dragul de a ocupa timpii de dezbatere”, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop, în opinia căruia bugetul este sustenabil și profesionist. El spune că ”e problema economiei din zona euro” că începe să scadă și afirmă că ținta de creștere economică de 5,5% este ”mai mult decât rezonabilă”. Legea bugetului intră luni la dezbateri în Parlament, votul final fiind programat pentru ziua de vineri.

Liviu Pop e convins că „avem un buget echilibrat, robust și deplin sustenabil, construit pe realitățile anilor precedenți și cu proiecții profesioniste până în 2022, adică mult peste mandatul pe care-l avem noi în actuala formulă guvernamentală”.

Întrebat dacă nu e prea ambițioasă ținta de creștere economică de 5,5%, în condițiile în care economia zonei euro începe să dea semne de oboseală, senatorul PSD a răspuns: ”E problema economiei din zona euro. Nu este nimic exagerat în construcția bugetului. Atât creșterea economică, cât și inflația, cât și deficitul bugetar sunt în limite nu rezonabile, mai mult decât rezonabile”.

Atenționat că economia României nu funcționează independent de ce se întâmplă în zona euro, ci dimpotrivă, depinde de ea, Liviu Pop a replicat: ”Da, suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în zona euro, suntem dependenți de foarte-foarte multe lucruri, de investițiile străine directe și zilele trecute am văzut că și americanii încep investiția în producția de gaze din Marea Neagră, deci tot acel balon de fum artificial construit de Opoziție anul trecut, că deciziile noastre vor înlătura investitorii străini s-au dovedit a fi neadevărate (...). Creșterea economică, chiar dacă Comisia Europeană o spune de 3,8% în 2019, știm prognozele Comisiei Europene, au fost și anul trecut nerealiste, din fericire pentru noi, pentru că am avut creștere mai mare decât au programat-o alte instituții financiare”.

Întrebat dacă nu ar fi de dorit puțină prudență, senatorul PSD a afirmat că ”prudența întotdeauna o face un Guvern, atunci când construiește bugetul. Noi am venit cu un buget realist și în 2017 și în 2018 și venim și în 2019 la fel, cu un buget realist”.

 

Dezbateri pe buget, în doar cinci zile

 

Cum va putea Parlamentul să dezbată mii de amendamente la buget în doar cinci zile? ”Bine, experiența mea de parlamentar mă face să cred că vom dezbate mai repede de cinci zile aceste amendamente. Multe amendamente sunt puse de către Opoziție doar de dragul de a ocupa timpii de dezbatere, amendamente doar pentru imagine publică, fără nici o relevanță cu realitatea”, spune Liviu Pop.

Opoziția susține că bugetul pe 2019 e neconstituțional. Senatorul PSD e de altă părere: ”Constituționalitatea o decide CCR. Eu personal mă aștept ca acest buget să fie atacat la Curte atât de către PNL, cât și de președintele statului. Nu avem emoții, pentru că cred că am intra în istorie, în istoria post-decembristă cu o atacare la CCR a bugetului statului. În altă ordine de idei, eu nu văd motive de atacare, dar fiind an electoral, în disperarea domnului Iohannis și a PNL-ului de a prinde al doilea mandat, vor încerca să facă orice le stă în putință pentru a bloca dezvoltarea țării”.