Premierul spaniol, confruntat cu ”o moțiune de cenzură în stradă”

sanchez_1.jpg

Image source: 
AFP

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a afirmat că manifestaţia care va avea loc duminică la Madrid, convocată de partidele PP, Ciudadanos şi Vox sub sloganul „Pentru o Spanie unită! Alegeri acum!”, reprezintă „o Spanie în alb şi negru, care face paşi înapoi”, faţă de „Spania sigură pe care o reprezintă socialiştii”.

Sánchez a declarat că odată cu „pactul” dintre PP şi Ciudadanos, partide de centru-dreapta, cu Vox, „singurul lucru pe care îl reuşesc” partidele lui Pablo Casado şi Albert Rivera este „ca extrema dreaptă să radicalizeze ambele formaţiuni, lucru care va fi verificat azi”, potrivit La Vanguardia. Preşedintele Guvernului spaniol a pariat pe „valorile colective, libertate, egalitate şi fraternitate, într-o conjunctură care este o răscruce, pentru că viitorul copiilor noştri poate fi mai rău”. În plus, Sánchez a asigurat că nu va accepta niciodată dreptul de autodeterminare a Cataloniei, acuzat fiind de protestatari că ar vrea să cedeze în fața separatiștilor. „Autodeterminarea cerută de separatiştii catalani nu există în Constituţie şi nu o vom accepta niciodată”, a spus şeful Executivului. Preşedintele guvernului catalan, separatistul Quim Torra, i-a transmis sâmbătă lui Sánchez să aibă „curaj şi vitejie pentru a realua dialogul” şi să ajute la rezolvarea politică a conflictului.

Liderii partidelor din opoziţie estimează că la protestul de duminică vor fi prezente peste 20.000 de persoane şi au cerut creşterea dispozitivului de securitate. Liderul popular, Pablo Casado, a numit protestul „o moţiune de cenzură în stradă” împotriva guvernului condus de socialistul Pedro Sánchez. Opoziţia consideră că Sánchez „umileşte” Spania prin acceptarea unui raportor în discuţiile dintre partide pe tema Cataloniei. Vicepreşedinta Guvernului, Carmen Calvo, spunea zilele trecute că „nu este vorba de un mediator, nu este un conflict internaţional. Este vorba despre o masă la care se vor aşeza partidele din Catalonia care se vor folosi de o persoană ce le va ajuta să se organizeze şi negocieze”, a spus ea. Calvo nu a convins opoziţia care a calificat declaraţiile ei „o insultă la adresa inteligenţei” și „o înjosire a Spaniei”. Liderii opoziției au cerut convocarea de noi alegeri. Ei resping orice dialog cu partidele pro-independenţă din Catalonia şi cer să fie aplicat articolul 155 din Constituţie. Partidele consideră că, prin acceptarea raportorului, Sánchez acceptă una dintre cerinţele Generalitat de Catalunya și anume ideea de bilateralitate.