Ministrul austriac al Justiției susține candidatura lui Kovesi la șefia Parchetului European

kovesi.jpg

Image source: 
Facebook

Ministrul austriac al Justiției, Josef Moser, a declarat vineri la București că susține candidatura fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European. Josef Moser a declarat că au fost trei etape de selecție riguroasă, în urma cărora a rezultat o listă scurtă cu trei candidați, cel mai bine plasată fiind Laura-Codruța Kovesi, scrie Euractiv.

Oficialul austriac a declarat că nu are nicio îndoială asupra faptului că aceasta merită locul ocupat în urma procedurilor de selecție. Ministrul austriac de Justiție a spus, răspunzând unei întrebări, că va vota în favoarea Kovesi în cadrul Consiliului JAI. Nu același lucru îl va face ministrul român de Justiție, Tudorel Toader, care a declarat luni că va trimite colegilor din JAI decizia CCR în urma căreia a fost demisă Kovesi. Tudorel Toader a declarat ieri,pentru Agerpres, că informaţii despre Laura-Codruţa Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European şi la omologii săi, dar nu au fost transmise de el, asociaţiile profesionale ale magistraţilor fiind cele care ar fi "facilitat" comunicarea.

Fosta șefă DNA a fost selectată luni pe primul loc pentru poziţia de procuror-şef al Parchetului European, instituție ce ar urma să înceapă să funcționeze din 2020. Parlamentului European și Consiliului UE le-au fost transmise primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să-l aleagă pe şeful Parchetului European. După Laura Codruţa Kovesi sunt clasaţi un procuror din Franţa şi unul din Germania.