Rusia răspunde dur și suspendă la rându-i tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

Rusia a suspendat la rându-I său tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), înțelegere parafată în epoca Războiului Rece, după ce și Statele Unite au luat aceeași decizie. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Vladimir Putin.

”Partenerii americani au transmis că au suspendat participarea la acord, o suspendăm și noi”, a afirmat Vladimir Putin într-o întâlnire cu ministrul de externe și cu cel al apărării, transmisă la televiziune. 

Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu demareze negocieri de dezarmare cu Washingtonul. 

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri, la capătul mai multor luni de incertitudine,  că Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Retragerea americană se produce ca urmare a unui diferend care durează de ani de zile  cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document,  care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.