Ucraina, cartoful fierbinte pe care UE nu-l vrea

Ucraina va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană peste 5 ani, în 2024 și va începe în paralel procedurile de afiliere la NATO. Anunțul a venit de la președintele Petro Poroșenko, cu nuanța că la Kiev este campanie prezidențială, iar actualul șef al statului este în urmă în sondaje. 

 

Ucraina reprezintă un cartof fierbinte în acest moment, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru NATO,  explică la RFI Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Petro Poroșenko ar încerca să acapareze Campania electoral cu teme strategice, pentru a compensa lipsa de progrese economice și în combaterea corupției, adaugă Dan Dungaciu: 

Există în Ucraina pe de o parte campania prezidențială (…) Iar pe de altă parte o confruntare acerbă între Est și Vest. Sau, dacă vreți, unii polticieni vor să facă din această confruntare tema care să acapareze toată campania prezidențială. Iar domnul Poroșenko este unul din acei politicieni. (…) Are tot interesul politic ca agenda să fie una geopolitică și strategică. (…)

În acest moment asemenea vești pentru Bruxelles cad ca niște bombe cu efect întârziat. Sigur că Buxelles-ul vrea să facă orice să scape de această dezbatere. (…) Numai asta nu dorește să ducă mai departe, adică ideea unei potențiale extinderi a Uniunii Europene, care este extreme de prost prizată de public în acest moment. Ghinionul enorm al Ucrainei. 

Ascultă AICI interviul integral cu Dan Dungaciu: