SUA se retrag din Tratatul INF. Începe o nouă cursă a înarmărilor?

rachete.jpg

Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare,  încheiat cu Rusia în 1987
Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, încheiat cu Rusia în 1987

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat  că Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare  încheiat cu Rusia în 1987, unul din acordurile esențiale  ale controlului armamentului după Războiul Rece. Retragerea americană era aşteptată de mai multe luni. Ea se produce ca urmare a unui diferend care durează de ani de zile  cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document,  care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Statele Unite îşi vor suspenda obligaţiile prevăzute de Tratatul INF începând de sâmbătă, a explicat  şeful diplomaţiei americane. Dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului, acesta ”se va încheia”. 

Greu de crezut însă că Moscova va face acest lucru devreme ce respinge   acuzaţiile cu privire la încălcarea tratatului.

De partea sa, NATO îndeamnă Moscova să revină la respectarea documentului în cele şase luni dinaintea retragerii americane.

Oficiali americani şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvoltă numeroase rachete nucleare în Asia, pe care Statele Unite nu le pot contracara, din cauza obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin acest document.

Acest tratat americano-rus se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunţarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analişti.