Discuții Iohannis-Stoltenberg la Cotroceni

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele UE. ”Încă o dată mulțumesc pentru că m-ați primit aici la București. Am avut o întâlnire excelentă, am discutat o gamă largă de chestiuni, care sunt într-adevăr importante pentru toți aliații. NATO se adaptează la un mediu de securitate mai imprevizibil, mai nesigur, și România este de mare importanță în acest context’, a declarat Jens Stoltenberg.

Șeful statului și general al NATO au susținut o conferință de presă comună la finalul convorbirilor purtate la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au subliniat, în repetare rânduri, că politica de apărare a UE completează, nu concurează NATO. S-a discutat despre viitorul NATO și despre "toate temele majore care preocupă structurile NATO în această perioadă, a spus președintele Klaus Iohannis, care a remintit că în acest an Alianța aniversează 70 de ani de existență, iar România sărbătorește 15 ani de la momentul aderării. Șeful statului a mai dat asigurări că România își va ține promisiunea și va cheltui 2% din PIB pentru Apărare, făcând o scurtă trecere în revistă a prezenței țării noastre în teatrele de operații, precum și în Polonia.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit României pentru eforturile depuse și pentru contribuția sa la adaptarea alianței la contextul internațional. De asemenea, Jens Stoltenberg a punctat importanța contribuțiilor financiare ale statelor membre ale Alianței, amintind că acestea "fac NATO mai puternică și România mai sigură". În context, secretarul general al NATO a reamintit ca alianța își menține angajamentul luat față de politica ușilor deschise, iar "Skopje și Atena sunt de lăudat", Macedonia de Nord urmând să semneze protocolul aderare "în curând". Potrivit lui Jens Stoltenberg, 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vor proveni de la aliați care nu sunt membri UE, adică SUA, Canada și Marea Britanie, după Brexit.

Jens Stoltenberg se află la București unde a participat la reuniunea informala a miniștrilor Apărării din țările membre ale Uniunii Europene, care s-a desfășurat la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost prezidat de către Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și a fost organizat în contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene.