Un adept al ”liniei dure” față de Moscova părăsește Casa Albă

2019-01-22t190035z_1131587443_rc1498fb3960_rtrmadp_3_usa-europe-diplomat.jpg

Wess Mitchell
Wess Mitchell
Image source: 
REUTERS/Valentyn Ogirenko

O nouă demisie la vârf din administrația e la Casa Albă: înaltul reprezentant al administrației Trump pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat, a anunțat marți că va demisiona începând cu luna viitoare.  El a invocat motive personale și nu dezacorduri cu președintele sau cu politicile sale.Presa americană remarcă, totuși, numărul mare de plecări  de la vârful administraţiei americane, în mandatul lui Donald Trump.

Într-un interviu acordat ziarului Washington Post, în care și-a prezentat pentru prima dată demisia, Mitchell a spus că a realizat ceea ce avea făcut de la intrarea în muncă acum 15 luni și că vrea să-și petreacă mai mult timp cu familia.
  
Un adept al liniei dure în ce privește Rusia, Wess Mitchell, a ajutat la liniștirea aliaților Statelor Unite, îngrijorați de relația președintelui Trump cu Vladimir Putin, notează revista americană Foreign Policy.
 
Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că relațiile SUA-Europa s-au prăbușit la cele mai joase niveluri de-a lungul deceniilor, cele două părți fiind în divergențe legate de comerț, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, finanțarea NATO, acordul nuclear cu Iranul sau atitudinea lui Donald Trump față de președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă administrația sa a înăsprit sancțiunile împotriva Moscovei și a intensificat cooperarea militară cu aliații din NATO.
 
Mitchell se alătură unei serii de înalți funcționari ai administrației din S.U.A., care pleacă în momentul în care mandatul intră în cel de-al al treilea an.
 
Unele dintre aceste plecări pot încadrate într-o evoluție naturală: se întâmplă frecvent ca oficialii să părăsească administrația la mijloc de mandat, copleșiți de cerințele și presiunile ridicate ale locului de muncă. Alte plecări au fost însă mult mai dramatice, reflectând haosul administrației Trump și instabilitatea conducătorului său.
 
Secretarul apărării, James Mattis, a demisionat luna trecută, invocând dezacorduri cu Trump despre felul cum tratează aliaţii. Brett McGurk, reprezentantul prezidențial pentru contracararea Statului Islamic, l-a urmat pe Mattis, după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria.

În aproape 16 luni de activitate, Wess Mitchell a născut totuși controverse în anumite cercuri politice europene, din cauza sporirii angajamentului SUA față de Ungaria și fortificarea legăturilor cu liderul său, Viktor Orban. Politica sa a contrastat cu abordarea administrațiilor anterioare, care au pus un accent mai mare pe drepturile omului.
 
Chiar în ziua în care a fost anunțată demisia lui Mitchell, secretarul de stat Mike Pompeo a vorbit la telefon cu Viktor Orban, cu privire la "importanța consolidării relației strategice dintre SUA și Ungaria", potrivit unui purtător de cuvânt de la Departamentului de Stat.