Ionel Dancă: Daniel Zamfir nu înțelege ceea ce vorbește despre ROBOR

Cum functionat atac speculativ leu opinie expert.jpg

Un studiu recent arată că românii au cea mai redusă încredere în moneda națională, din statele din regiune. Explicațiile vin din anii 90, atunci când inflația a făcut ravagii în economie.
Un studiu recent arată că românii au cea mai redusă încredere în moneda națională, din statele din regiune. Explicațiile vin din anii 90, atunci când inflația a făcut ravagii în economie.
Image source: 
RFI/Cosmin Ruscior

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, îi recomandă senatorului ALDE Daniel Zamfir ”să aibă o audiere privată cu un profesor de economie, care să-i explice chestiuni simple de funcționare a pieței bancare”. Liberalul a făcut declarația la RFI, după ce parlamentarul ALDE a susținut că indicele ROBOR este trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale și cu implicarea BNR și a anunțat că guvernatorul Băncii Naționale și șeful Consiliului Concurenței vor fi chemați la audieri în Comisia Economică, după data de 29 ianuarie.

Ionel Dancă e de părere că ”Daniel Zamfir nu înțelege ceea ce vorbește. Nu este la prima, să-i spunem așa, abatere de la rigorile unei gândiri economice solide. Domnul Zamfir a venit cu tot felul de inițiative în Parlament, care arătau în mod clar că nu înțelege mecanismele funcționării economiei de piață. Sfatul meu pentru domnul Zamfir este să aibă o audiere privată, personală, cu un profesor de economie, nu trebuie să fie chemat la Parlament guvernatorul Băncii Naționale, pentru a-i explica chestiuni simple de funcționare a pieței bancare”.

Purtătorul de cuvânt al PNL consideră că ROBOR-ul nu este trucat: ”Nu există, din punctul meu de vedere, un astfel de trucaj al ROBOR-ului. Au existat suspiciuni privind manipularea ROBOR în urmă cu câțiva ani, Consiliul Concurenței a analizat atunci și nu a găsit elemente care să conducă spre o astfel de concluzie. Ceea ce afirmă domnul Zamfir trădează o necunoaștere profundă a mecanismelor pieței și faptul că unele bănci se împrumută mai sus sau mai jos de cotația ROBOR este absolut normal într-o piață care funcționează pe baza cererii și ofertei, la fel cum de exemplu băncile se împrumută între ele mai sus sau mai jos de cotația cursului valutar, asta nu înseamnă că se comite vreun abuz sau vreo înțelegere ocultă, pentru stabilirea cursului valutar. Sunt chestiuni extrem de simple, pe care domnul Zamfir cred că nu reușește să le înțeleagă”.

 
Ionel Dancă, despre afirmațiile lui Daniel Zamfir pe tema trucării ROBOR