Brexit: UE cere clarificări Londrei după respingerea acordului

89575249-9e90-7e42-835d-2773d287986f.jpg

May clarificari pentru UE
Theresa May va trebui din nou sa se explice la Bruxelles
Image source: 
European Union

Jean-Claude Juncker este de acum coordonatorul răspunsului UE 27 pentru Londra și el a cerut deja clarificări. Fostul negociator Michel Barnier va coordona doar diferitele voci din Parlamentul European. 

Jean-Claude Juncker reprezintă poziția celor 27 de state membre UE, dar nu va renegocia, nu va admite o schimbare a datei pentru Brexit. El cere acum clarificări întrucât Regatul Unit se află la o răscruce. 

Europenii au aflat totuși ceva în această seară : la Londra nu există o majoritate în favoarea despărțiri de UE. Informația nu este însă suficientă. 

Iar cele 27 de state membre sunt ele unite, dar unele sunt acum mai agitate decât altele. Irlanda subliniază importanta absenței frontierei terestre cu Irlanda de Nord iar Franța vrea să scape de Regatul Unit înainte de iulie anul acesta.

Brexit este prevăzut pentru 29 martie, ce-i drept, dar Londra ar putea cere acum o amânare a acestei date. După votul din Camera Comunelor, majoritar în defavoarea acordului, a devenit clar că un al doilea referendum nu-și are rostul, dar Regatul Unit pare să aibă nevoie de mai mult timp de pregătire pentru ieșirea din UE.

Iar UE este de acord cu acest lucru, dar nu cu a muta data și perioada de tranziție cu un an și jumătate sau cu trei ani, ci cu a muta data Brexitului în cadrul perioadei de tranziție, care ar începe tot în 29 martie. 

Dar daca Londra nu a părăsit UE înainte de alegerile europene din 26 mai 2019, atunci va fi obligată să participe la aceste alegeri. Se va crea astfel o încurcătură juridică fără precedent de care Franța nici nu vrea să audă.

Iar în toată această saga încurcată și chiar haotică a Brexitului, drepturile tuturor cetățenilor -  cele câștigate în cadrul UE - trebuie protejate. In minutele care au urmat rezultatului votului de la Londra , voci din Parlamentul European s-au și exprimat în acest sens ca și unele guverne.

Vorbind în fraze retorice, președintele UE Donald Tusk s-a întrebat pe Twitter cine va avea curajul să evoce singura soluție pentru această situație fără ieșire. El n-o spune dar este limpede: Regatul Unit ar putea, pur și simplu, să rămână în UE.