Pagina de istorie: Napoleon al III-lea, primul președinte și ultimul monarh al Franței, un mare prieten al României

napoleoniii.jpg

Napoleon al III-lea în 1865, portret de Alexandre Cabanel
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În data de 9 ianuarie 1873, în Marea Britanie, se stingea din viață Napoleon al III-lea. Împăratul trăia în exil după o înfrângere catastrofală în fața Prusiei, care i-a adus șase luni de prizonierat și care a provocat pierderea Alsaciei și Lorenei, anexate de noul imperiu german. Napoleon al III-lea contribuise în mod substanțial la schimbarea hărții Europei, însă singurul său succes diplomatic major a fost crearea României moderne.

Louis Napoleon sau Napoleon al III-lea s-a născut în anul 1808. Tatăl său, Louis Bonaparte, era fratele primului împărat francez, Napoleon, și Rege al Olandei. În 1815, după abdicarea lui Napoleon I, și Regele Olandei a plecat în exil.

Louis Napoleon a fost educat în Elveția și Germania, apoi s-a stabilit în Italia, unde s-a implicat în mișcarea revoluționară a carbonarilor. A fost nevoit să fugă din Italia în 1831, pentru a nu fi arestat. A ajuns în Franța, unde a fost arestat și trimis în Anglia. Din 1832, el era considerat drept moștenitorul legitim al lui Napoleon I.

În 1836, la Strasbourg, Louis Napoleon a încercat să dea o lovitură de stat. A fost arestat din nou și trimis în exil, în Statele Unite ale Americii și, apoi în Elveția. În 1840 a încercat o nouă lovitură de stat, la Boulogne. Din nou a fost arestat și, de această dată, condamnat la închisoare pe viață. A evadat în 1846 și a ajuns în Anglia, apoi s-a întors în Franța după izbucnirea Revoluției de la 1848.

După detronarea regelui Louis-Philippe, Louis Napoleon a fost ales deputat în Adunarea Constituantă, iar în decembrie 1848 a fost ales drept primul președinte al Franței. Însă în decembrie 1851, Louis Napoleon a dat o lovitură de stat. El a devenit principe-președinte cu puteri dictatoriale. Un an mai târziu, în 2 decembrie 1852, a fost încoronat ca împărat. Erau exact 48 de ani de la încoronarea unchiului său, Napoleon I.

Noul împărat s-a străduit să facă din Franța o putere mondială. A sprijinit unificarea Italiei și a Germaniei, însă Germania a devenit principalul său dușman. Napoleon al III-lea l-a sprijnit pe împăratul Mexicului, Maximilian I de Habsburg, care însă a fost detronat și ucis de republicani.

Tot Napoleon al III-lea s-a implicat în Războiul Crimeii, în care Franța, Anglia și Imperiul Otoman au învins Rusia. Drept urmare, sudul Basarabiei a fost retrocedat Principatului Moldovei, în 1856. În 1859, Napoleon al III-lea a fost principalul susținător al Unirii Moldovei și Valahiei și l-a sprijinit pe noul principe român, Alexandru Ioan I Cuza. După detronarea acestuia, în 1866, Napoleon al III-lea a militat pentru păstrarea Unirii și l-a recomandat drept principe domnitor pe cel care avea să devină Carol I al României.

În plan intern, a dezvoltat Franța, însă în 1870, Franța a ajuns în conflict cu Germania și a suferit o catastrofă militară la Sedan. Napoleon al III-lea a fost luat prizonier de germani și detronat de francezi. Franța a pierdut în urma războiului Alsacia și Lorena, iar pentru acest lucru francezii nu l-au iertat niciodată. Plecat din nou în exil, Napoleon al III-lea și-a sfârșit zilele la Londra. Și azi, el este mai iubit în România decât în Franța.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 9 ianuarie 2019