Brexit fără acord cu UE - o perspectivă temută, dar care e alternativa?

no_deal_brexit.jpg

Brexit fără acord
Brexit fără acord - o variantă pe care mulți deputați o vor exclusă
Image source: 
Shutterstock

Camera Comunelor a parlamentului britanic reia dezbaterea asupra acordului privind ieșirea din Uniunea Europeană aprobat de liderii UE la sfârșitul anului trecut. Fără aprobarea deputaților ieșirea din UE devine o perspectivă reală.

Deputații vor dezbate acordul, negociat cu UE timp de mai bine de 18 luni, și vor vota acceptarea sau respingerea sa pe 15 ianuarie, după cum a promis prim ministrul Theresa May la începutul acestei săptămâni.

Votul, programat inițial pe 11 decembrie 2018, a fost amânat de premierul May când a devenit clar că nu exista în Camera Comunelor sprijin majoritar pentru documentul de aproape 600 de pagini care reglementează divorțul UK - UE. 

Atât opoziția predominant pro-europeană, cât și rebelii euro-sceptici din Partidul Conservator condus de premierul May, au criticat acordul ca nesatisfăcător și au cerut renegocierea sa, ceea ce liderii UE au respins categoric. 

Principala critică din partea euro-scepticilor este riscul prelungirii perioadei de tranziție pe termen nelimitat și ca atare rămânerea  Marii Britanii în piața unică europeană pentru evitarea revenirii la o frontieră dură între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord în caz că negocierile privind o nouă relație comercială se prelungesc dincolo de 31 decembrie 2020, data prevăzută pentru terminarea perioadei de tranziție.

Nimic nu indică o aparentă consolidare a sprijinului pentru acordul Brexit în Camera Comunelor, iar un sondaj recent arăta ca acest acord se bucură de sprijinul a doar un sfert din electorat. 

Dacă deputații resping acordul Brexit pe 15 ianuarie, atunci, dat fiind refuzul liderilor europeni de a redeschide negocierile, riscul ca Marea Britanie să iasă din UE fără acord pe 29 martie 2019 sporește simțitor. 

Ce vor politicienii?

Paradoxul este că deși deputații par opuși acordului prezentat de premierul May, ei nu par să sprijine în majoritate nici varianta ieșirii fără acord. 

Vot în Camera Comunelor
Deputații au interzis guvernului să cheltuiască bani pentru pregătirea unui Brexit fără acord cu excepția aprobării de către Camera Comunelor
Image source: 
BBC

În sânul cabinetului May opoziția față de ieșire fără acord o are ca principală exponentă pe Amber Rudd, ministrul muncii și pensiilor, care a spus că istoria nu va ierta acest guvern dacă va permite o astfel de situație care ar avea implicații profund negative pentru populație și economie în ansamblu. 

De altfel, marți seara deputații au administrat guvernului o înfrângere, votând cu 303 la 296 un amendament la proiectul legii bugetului care interzice executivului să cheltuiască bani pe pregătiri în vederea ieșirii din UE fară acord în absența aprobării explicite din partea Camerei Comunelor. 

Un grup de circa 200 de deputați din toate partidele i-au cerut premierului May să excludă în mod explicit varianta ieșirii fără acord. 

În acest sens s-a făcut auzită tot mai des propunerea ca data de 29 martie 2019 să fie amânată, dar acest lucru nu poate fi făcut decât cu unanimitatea celor 27 de lideri UE, în condițiile în care la sfârșitul lunii mai au loc alegeri pentru noul Parlament European, care trebuie să ratifice, alături de parlamentul britanic, orice acord UK - UE. 

În sfârșit, în sânul clasei politice britanice a fost reluată propunerea venită dinspre organizațiile civice pro-europene, organizarea unui al doilea referendum care să decidă rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE. 

Un sondaj de opinie arăta că în acest caz rămânerea în UE ar câștiga cu 54% la 46%, față de 52% la 48% în favoarea ieșirii în plebiscitul 23 iunie 2016. 

Deocamdată, politicienii știu mai degrabă ce NU vor, electoratul este la fel de divizat ca înainte referendumului din 2016, iar timpul se scurge în mod inexorabil către data fatidică de 29 martie 2019. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ