Spania 2019 - Între secesionismul catalan și instabilitate politică

spania.jpg

Spania 2019 - Între secesionismul catalan și instabilitate politică.
Spania 2019 - Între secesionismul catalan și instabilitate politică
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pe 20 decembrie s-au împlinit trei de când au avut loc unele dintre cele mai importante alegeri parlamentare din ultimii 40 de ani de istorie democratică a Spaniei, au fost alegerile care au marcat sfârșitul bipartidismului și fragmentarea scenei politice. Pe acest fond de continuă instabilitate au apărut probleme care probabil vor marca în continuare istoria anului 2019.

Problema catalană, care, după cum știm, și-a consumat momentul de maximă tensiune la sfârșitul anului 2017, de-a lungul anului care tocmai s-a încheiat se poate spune că doar a mocnit, chiar dacă s-a radicalizat la nivelul declarațiilor. Cele trei partide care formează așa numitul „bloc independentist” nu reușesc să se pună de acord asupra proiectului secesionist, deşi președintele Quim Torra a amenințat cu adoptarea modelului Sloveniei, „adică un război cu vărsare de sânge”, a tradus imediat dreapta spaniolă, care, de pe băncile opoziției, a cerut de-a lungul întregului an  ca președintele Torra să fie arestat și să fie suspendată autonomia Cataloniei.

Extrema dreaptă. Obstinația cu care catalanii doresc independența a provocat revirimentul dreptei spaniole și apariția partidului de extrema dreaptă, Vox, un fenomen politic în plină expansiune care se alimentează din problema catalană  şi care a dat peste cap toate predicțiile sondajelor de opinie. 

Guvernarea socialistă este altă problemă care pare înțepenită și fără soluții. În luna iunie a anului 2018 Partidul Socialist a reușit, în urma unei moțiuni de cenzură, să preia controlul asupra executivului. Circumstanțele au fost optime pentru a pune mâna pe putere, dar nu pentru a guverna. Votul catalanilor separatiști cu care Sánchez a reușit să impună moțiunea a fost dirijat împotriva lui Mariano Rajoy. Pedro Sanchez a reușit să devină peste noapte premier, dar nu a reușit să-și asigure majoritatea necesară guvernării, executivul pe care îl conduce este considerat a fi cel mai slab din ultimii 40 de ani.

Se pare că actuala reprezentare a partidelor politice în instituțiile publice nu mai reflectă realitatea electorală și nici nu poate oferi soluții, catalanii s-au înțepenit la nivelul declarațiilor incendiare, fără a putea face un pas înainte sau înapoi, guvernul socialist trebuie să guverneze cu un buget conservator, iar extrema dreaptă așteaptă să-i fie confirmată ascensiunea în cadrul unui examen electoral de anvergură națională.

Alegerile din 26 mai 2019

Și probabil toate aceste fac ca cel mai important și așteptat eveniment al anului 2019 să se consume în luna mai. Mai exact pe 26 mai, când va avea loc un impresionant și probabil clarificator eveniment electoral, în aceeași zi vor fi organizate alegerile municipale, alegerile europarlamentare și alegeri parlamentare în 13 regiuni autonome. De asemenea, în aceeași zi ar putea fi programate alegeri generale anticipate deoarece cabinetul lui Pedro Sanchez, așa cum deja am amintit, guvernează cu dificultate în lipsa unei majorități parlamentare. Dar aceasta din urmă este o opțiune abordată doar la nivel ipotetic, o carte pe care noul premier o va folosi doar pentru a reuși să se păstreze la putere. 

În toamnă sondajele de opinie prefigurau o victorie electorală a Partidului Socialist, care, încă departe de a obține majoritatea absolută, putea spera într-o posibilă coaliție a stângii care să îi asigure guvernarea. Dar între timp au venit alegerile din Andaluzia care au adus marea surpriza, într-adevăr Partidul Socialist a confirmat, a câştigat, dar a irupt pe scena politică Vox, care împreună cu celelalte partidele de dreapta a reușit să însumeze majoritatea necesară pentru a-i debarca pe socialiști de la putere. 

Guvernarea socialistă are nevoie de o nouă lege a bugetului

În acest moment Pedro Sanchez, pentru a evita ca scenariul andaluz să se generalizeze la nivel național, trebuie să demonstreze că are capacitatea de a implementa adevărate politici sociale de stânga pentru a-și recuceri electoratul. Dar pentru a face asta are nevoie de o majoritate parlamentară cu care să voteze legea bugetului și asta nu și-o poate asigura decât cu votul secesioniștilor catalani. Însă o alianță cu aceștia este considerată la Madrid aproape un act de trădare națională și ar alimenta partidele de dreapta, care își construiesc un capital electoral de pe urma  acestui conflict. De altfel minimul contact cu autoritățile secesioniste este văzut cu ochi răi chiar de o mare parte a socialiștilor, care se tem că o astfel de alianță ar duce la o riscantă erodare electorală.  Dar Pedro Sanchez știe că fără un buget de stânga nu va putea guverna în favoarea propriul electorat socialist. 

Plecând de la aceste premise, pe 21 decembrie, premierul spaniol a decis să țină lucrările consiliului de miniștri la Barcelona, ceea ce a determinat o escaladare a tensiunii în Catalonia, unde Comitetele pentru Apărarea Republicii, cele mai radicale organizații ale separatismului catalan, au protestat cu violență considerând o provocare prezența lui Sanchez la Barcelona exact când se împlinește un an de când Rajoy a organizat alegeri în Catalonia, după ce în prealabil îi suprimase autonomia. 

Detensionarea relației dintre Madrid și Barcelona

Dar premierul spaniol s-a folosit de acest prilej pentru a avea un prim contact cu președintele catalan Quim Torra, de la care speră să obțină voturile care îi lipsesc pentru noua lege a bugetului.  Această vizită a lăsat în urmă fotografia unei întâlniri bilaterale dintre doua state suverane, exact ceea ce au urmărit secesioniștii catalani, dar pe de altă parte a produs multă indignare la Madrid. Liderul Partidului Popular, Pablo Casado, l-a acuzat pe Pedro Sánchez de comiterea unui „act de trădare națională”, iar  Albert Rivera i-a cerut acestuia să convocarea alegeri anticipate, „dacă nu este dispus să suprime autonomia Cataloniei”.  Una peste alta, întâlnirea dintre Pedro Sanchez și Quim Torra a produs multă nemulțumire în jur, dar a fost marcată de o bună sintonie şi a lăsat senzația că a reușit să detensioneze atmosfera dintre Madrid și Barcelona, ceea ce ar putea să marcheze evoluția acestui conflict de-a lungul anului 2019. Dincolo de aspectul protocolar pozitiv al acestei întâlniri, este clar că în 2019 Pedro Sanchez trebuie să facă concesii pentru a-și asigura susținerea parlamentară, iar catalanii vor profita de această nouă oportunitate pentru a consolida proiectul separatist.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid