Belgia este din nou în criză guvernamentală

b82afb5477ecc49a32dd61199f150996-1544516081.jpg

Charles Michel
Premierul Charles Michel a fost nevoit sa-si prezinte demisia în fata Parlamentului
Image source: 
© NICOLAS MAETERLINCK - BELGA

Regele Philippe al belgienilor a acceptat vineri 21 decembrie demisia înaintată de guvernul condus de liberalul Charles Michel în urmă cu două zile. Extrema dreaptă și naționaliștii flamanzi urcă în sondaje.

Campioană în materie de coaliții guvernamentale inedite și aflată mereu în criză politică, Belgia se regăsește în prag de Crăciun din nou în situație precară . Următoarele alegeri vor avea loc probabil în luna mai 2019, în același timp cu alegerile europene, așa cum era prevăzut, întrucât majoritatea partidelor nu doresc alegeri anticipate. 

Un guvern belgian aflat în afaceri curente, asta se traduce prin expedierea dosarelor de zi cu zi și prin imposibilitatea de a ataca probleme de fond, ca bugetul 2019 și renunțarea la energia nucleară. 

Dar Belgia are obișnuința unor astfel de situații, ultima criză de acest gen a durat 541 de zile, perioadă în care țara a asigurat și o președinție a UE.

Pactul pentru migrație, semnat de Belgia la Marrakech săptămâna trecută a dus la această criză, partenerii flamanzi de guvernare ai liberalilor și creștin democraților denunțând acest gest, cu care inițial fuseseră de acord. 

Prim Ministrul Charles Michel a mascat retragerea din guvern a naționaliștilor flamanzi de la N-VA în demisii ministeriale și i-a înlocuit pe miniștrii demisionari săptămâna trecută.

El a fost acuzat ca nu a respectat Constituția țării și nu a prezentat imediat demisia. Opoziția socialistă și  extrema stânga au sărit pe ocazie, introducând o moțiune de cenzură în Parlamentul federal. 

Aflată la guvernare de patru ani, această coaliție “suedeză” (astfel numită datorită culorilor sale albastru, galben și a crucii – simbol al creștin democraților) a redresat economia belgiană și a micșorat taxele pentru o parte din venituri. 

Programul economic gândit de naționalistul Bart de Wever și aplicat de liberalul Charles Michel parea să funcționeze , în ciuda atacurilor permanente din partea opoziției socialiste. 

In urma demisiei, s-a constatat o urcare în sondaje a extremei drepte flamande (Vlaams Belang) și a naționaliștilor de la N-VA. Cei din urmă au pierdut voturi la ultimele alegeri locale din octombrie în favoarea extremei drepte, motiv pentru care s-au opus semnării Pactului pentru migrație. 

Guvernul Michel, constituit în 24 mai 2014 , a supraviețuit multor încercări, inclusiv marelui flux de migrație și atentatului terorist de la Bruxelles din 22 martie 2016.