Marea Britanie în 2018: Brexit, indecizie, confuzie, imprevizibilitate

brexit.jpg

Brexit
Anul 2018 a fost dominat de apropierea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană
Image source: 
https://www.witn.com

Anul 2018 a fost dominat în Marea Britanie, așa cum era de așteptat, de pregătirile pentru ieșirea din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 29 martie 2019. Dar termenii Brexit nu au fost lămuriți până la sfârșitul acestui an. 

Pe măsura scurgerii timpului așteptata clarificare cu privire la Brexit devenea tot mai iluzorie, în condițiile în care clasa politică britanică este tot mai divizată.

Anul 2017 s-a sfârșit cu o înțelegere de principiu între Marea Britanie și UE în care principalele puncte erau trei: achitarea de către britanici a unei contribuții financiare de circa 39 de miliarde de lire după Brexit; evitarea unei frontiere "dure" între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord și garantarea drepturilor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie și a cetățenilor britanici din statele UE.

A fost convenită și o perioadă de tranziție care să se încheie la 31 decembrie 2020, pe timpul căreia să rămână în vigoare regulile actuale, inclusiv libertatea de mișcare, timp în care să se negocieze relația viitoare între Marea Britanie și UE.

Dar, așa cum se spune, diavolul este în detalii și a devenit evident că principalul obstacol în calea convenirii unui acord era frontiera irlandeză. 

Premierul Theresa May a propus o soluție care însă a fost respinsă de UE și care a stârnit furia euroscepticilor din propriul Partid Conservator, în frunte cu David Davis și Boris Johnson, care au demisionat în luna iulie din funcțiile de ministru pentru Brexit și respectiv ministru de externe.

Ieșire fără acord?

Lunile de toamnă au adus o intensificare a negocierilor la Bruxelles și spre sfârșitul lui noiembrie s-a ajuns la un acord, care a fost aprobat de liderii celorlalte 27 de state membre.

Theresa May în Camera Comunelor
Theresa May în Camera Comunelor

Dar imediat acordul a fost sever criticat în Marea Britanie, inclusiv de către numeroși deputați din Partidul Conservator.

Motivul? Faptul că perioada de tranziție necesară negocierii unei relații post-Brexit și evitării revenirii la o frontieră dură în insula Irlanda nu este limitată în timp, ceea ce ar prelungi pe termen nedefinit apartenența Marii Britanii la piața unică și deci la păstrarea libertății de mișcare a forței de muncă, unul dintre motivele principale pentru care electoratul a votat la referendumul din 23 iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE.

Așa încât, premierul May a amânat un vot în Camera Comunelor asupra acordului programat pe 11 decembrie, iar pe 13 decembrie a supravițuit unui vot de neîncredere în propriul partid parlamentar. 

Rezultatul este că votul a fost reprogramat pentru luna ianuarie, până atunci premierul May încercând să obțină asigurări din partea liderilor UE că perioada de tranziție post-Brexit nu va fi nedeterminată.

Cum liderii UE au refuzat orice redeschidere a negocierilor, anul 2018 se încheie în plină incertitudine, sporind șansele ca pe 29 martie 2019 Marea Britanie să iasă din Uniune fără acord, cu toate riscurile economice pe care acest lucru le presupune.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ