Preşedintele Klaus Iohannis prezidează şedinţa Guvernului

iohannis

Image source: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa de joi a Guvernului. Şeful statului spune că prezenţa sa nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. De partea sa, premierul Viorica Dăncilă susține că ședința va avea două etape, sugerând că Iohannis nu va participa la a doua parte.

"Participarea mea are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, este vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate. Aceste chestiuni au mai fost discutate în România. Există o clarificare, o decizie a CCR din 2007 pe acestă speţă, care se referă la aceleaşi articole din lege, care spun foarte clar că preşedintele României poate să participe oricând, la orice şedinţă de Guvern", explică şeful statului.

"Prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată, nici limitată în timp. În acest sens, voi participa astăzi la şedinţa dumnevoastră de Guvern", spune Klaus Iohannis.

"Ca să nu apară interpretări sau aşteptări, care nu au suport constituţional, vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern, prezidez şedinţa de Guvern. Decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim-ministru", precizează preşedintele.

 

Ce spune premierul Viorica Dăncilă?

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă: "În ce privește apărarea, politica externă și ordinea publică, e în atributul dvs. să participați la aceste lucruri. Legat de cooperarea pentru președinția Consiliului UE e necesară, e nevoie de consens (...). E foarte bine să existe o cooperare, pentru că știm că premierul conduce Consiliul UE, iar președintele participă la Consiliul European. După NATO și aderarea la UE, cred că acesta e proiectul major de țară și trebuie să fie prioritar pentru cei care conduc România".

Premierul susține că ședința de Guvern va avea două etape, una în care se vor discuta subiecte legate de apărare, ordine publică și politică externă, alta în care se vor discuta „actele referitoare la domeniul economic”. Viorica Dăncilă sugerează astfel că președintele Klaus Iohannis nu va participa la a doua parte a ședinței de Guvern.