Florin Cîţu: Taxa pe lăcomie, o măsură sinucigaşă, o nebunie

Cum demonstreaza Opozitie PSD lege pensii Senat.png

Florin Cîţu critică PSD-ul pe tema legii pensiilor
Florin Cîţu critică PSD-ul pe tema legii pensiilor

Taxa pe lăcomie anunţată de ministrul de Finanţe este o prostie şi va duce la plafonarea dobânzilor la depozitele bancare. Iată ce spune la RFI senatorul PNL Florin Cîţu, care comentează suprataxarea activelor băncilor, în funcţie de nivelul ROBOR, măsură prezentată marţi seară de Eugen Teodorovici.

Florin Cîţu califică taxa pe lăcomie drept „o prostie, o nebunie, nici nu ştii cum să-i mai spui (...). Şansele ca această taxă să nu se aplice sunt foarte mari, pentru că va fi imposibil de aplicat. În primul rând, taxa implicit pune un plafon pe ROBOR la 1,5%, ROBOR-ul o medie între trei şi şase luni, aici iarăşi e o prostie. Ce nu-şi dă seama Eugen Teodorovici, pentru că nu are legătură cu economia şi cu nimic din ce se întâmplă în spaţiul economic e că atunci când plafonezi o dobândă ROBOR, o dobândă pentru credite, implicit plafonezi şi dobânda la depozite”.

Senatorul PNL atrage atenţia că „băncile, oricât am vrea noi să încercăm să taxăm sau companiile, aceste taxe vor reveni asupra noastră, într-o formă sau alta, prin dobânzi sau prin comisioane şi aşa mai departe. Deci nu băncile plătesc efectiv şi nu acţionarii băncilor plătesc aceste taxe, noi le suportăm în societate (...). Măsura vine într-un moment foarte prost, pentru că economia este în picaj. Să iei o măsură care suprataxează un sector de care ai avea nevoie când economia este în picaj este sinucigaş”.

 
Florin Cîţu, despre suprataxarea activelor bancare