May respinge al doilea referendum, acordul cu UE pare compromis

theresa-may-brexit-referendum.jpg

Theresa May
Theresa May respinge un al doilea referendum asupra Brexit, dar ideea capătă tot mai mult sprijin
Image source: 
Isopix/REX/Shutterstock

Prim ministrul britanic Theresa May a respins ideea organizării unui al doilea referendum cu privire la rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană. În același timp, acordul negociat cu UE se bucură de tot mai puțin sprijin în parlamentul britanic.

Premierul May l-a criticat sever pe fostul prim ministru Laburist, Tony Blair, care a propus organizarea unui al doilea referendum, acuzându-l că subminează Brexit și că aceasta reprezintă o insultă la adresa funcției pe care a deținut-o între 1997 și 2007. 

Blair a spus că un al doilea plebiscit ar putea fi unica soluție în caz că deputații resping acordul Brexit negociat timp de 18 luni cu UE și aprobat de liderii celor 27 de state membre. 

Guvernul condus de premierul May a amânat votul din 11 decembrie din Camera Comunelor asupra acestui acord când a devenit clar că deputații sunt în majoritate împotriva lui.

Euroscepticii din propriul Partid Conservator îi reproșează premierului că a făcut concesii prea mari față de UE în privința frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, ceea ce ar putea prelungi pe termen nelimitat perioada de tranziție de după 29 martie 2019 când încetează statutul de membru UE, în timp ce opoziția dorește o relație mai strânsă cu UE post-Brexit.

Un grup de deputați Conservatori au inițiat un vot de neîncredere împotriva premierului May ca lider al partidului pe 13 decembrie și deși moțiunea a fost respinsă cu 200 la 117, votul a arătat cât de precară e poziția politică a premierului.

A doua zi, premierul May a mers la Bruxelles cerând sprijin din partea liderilor UE în chestiunea frontierei irlandeze, dar s-a întors cu mâna goală, liderii europeni refuzând orice redeschidere a negocierilor și astfel probabilitatea ieșirii din UE fără acord a sporit.

Lipsa majorității

Premierul May dorește să-i convoace săptămâna aceasta pe ambasadorii la Londra ai statelor membre UE pentru a le solicita asigurări că perioada de tranziție post-Brexit va fi strict limitată, dar sprijinul pentru acordul negociat nu sporește în Camera Comunelor, dimpotrivă.

Campanie în favoarea unui al doilea referendum
Sprjinul în favoarea unui al doilea referendum Brexit a sporit în ultima vreme
Image source: 
Getty Images

Opoziția solicită supunerea sa la vot cât mai curând, ca și deputații eurosceptici din Partidul Conservator, pentru a se putea trece la o altă soluție în cazul foarte probabilei respingeri a planului Brexit în Camera Comunelor. 

Problema este că nu există sprijin majoritar pentru niciuna dintre alternative: ieșirea din UE fără acord, negocierea unui nou acord pentru un Brexit soft sau organizarea unui al doilea referendum privind statutul Marii Britanii față de UE. 

Lipsa de sprijin majoritar din Camera Comunelor se reflectă și în sondajele de opinie unde nicio variantă nu este agreată de alegători. 

Singura majoritate este aceea la un eventual vot într-un al doilea referendum: 53% - 47% în favoarea rămânerii în UE, față de 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE la referendumul din 23 iunie 2016.

Un astfel de vot nu poate fi convocat însă decât prin lege adoptată de parlament și ar necesita prelungirea în unanimitate de către liderii UE a termenului de 29 martie 2019 sau revocarea unilaterală de către Marea Britanie a ieșirii din UE, soluții extrem de problematice din punct de vedere politic.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ