Viitoarea armată kosovară, ”cel mai rău coșmar” al Belgradului

Parlamentul kosovar a adoptat vineri legea cu privire la înfiinţarea unei armate naţionale, o decizie care provoacă furia minorităţii sârbe şi a Belgradului, relatează AFP. Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO. După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri - în unanimitate - cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo, în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile.

 

Preşedintele Hashim Thaçi şi-a pus uniforma joi şi s-a adresat Forţelor de Securitate ale Kosovo, însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile. El a dat asigurări că viitoarea armată se va afla în slujba tuturor cetăţenilor, indiferent de apartenenţa lor etnică. La Belgrad, la fel ca în rândul celor 130.000 de etnici sârbi care trăiesc în Kosovo, această armată este primită însă cu un amestec de îngrijorare şi de furie. Această nouă criză are loc într-un context deja tensionat, în care dialogul se află într-un punct mort de luni de zile şi după ce Priştina a instituit, în noiembrie, o barieră vamală asupra produselor sârbe. Kosovo ”este cel mai rău coşmar al meu, mă culc cu el, mă trezesc cu el şi nu dorm prea mult”, a comentat preşedintele sârb Aleksandr Vucici. Cabinetul său şi-a reiterat joi ”enorma îngrijorare faţă de viitorul” minorităţii sârbe şi a avertizat că înfiinţarea unei armate ”va înrăutăţi semnificativ situaţia”.

După vot, și secretarul general al NATO a difuzat un comunicat în care îşi exprimă regretul faţă de această decizie. „Regret că această decizie a fost luată în pofida preocupărilor exprimate de NATO. (…) Momentul a fost ales prost“, se arată în comunicatul emis în numele lui Jens Stoltenberg. „NATO susţine dezvoltarea KSF în cadrul mandatului actual. Odată cu modificarea acestui mandat, Consiliul Atlanticului de Nord va fi constrâns să-şi reexamineze nivelul de angajament al NATO pe lângă KSF“, a subliniat şeful NATO.

În schimb, SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată. America apreciază că „transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive“, a spus ambasadorul american la Priştina, Philip Kosnett. „Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani“, a subliniat el.

Autorităţile de la Priştina au în vedere să aloce anul viitor 57 de milioane de euro pentru bugetul acestei armate ce va avea în perspectivă aproximativ 5.000 de soldaţi, plus circa 3.000 de rezervişti.