Eugen Tomac, despre moţiunea de cenzură: Sunt şanse ca lucrurile să aibă o turnură spectaculoasă săptămâna viitoare

Eugen Tomac PMP vaccinare polemica sex gen.jpg

Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac
Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac

Moţiunea de cenzură pe care a depus-o vineri Opoziţia ar avea şanse, dacă 12 persoane din actuala majoritate guvernamentală ar vota-o, declară la RFI preşedintele PMP, Eugen Tomac, care susţine de asemenea că poziţia UDMR este "mult mai flexibilă decât în situaţiile precedente".

Liderul Partidului Mişcarea Populară prezintă calculele parlamentare, înaintea moţiunii de cenzură: „Prin acest document vrem să tragem un semnal de alarmă cât se poate de clar şi anume că nu se mai poate cu acest Guvern. Am încercat să vedem dacă cei nemulţumiţi din PSD vor susţine acest demers. Deocamdată, nu avem această confirmare, dar cel mai probabil, există şanse ca lucrurile să aibă o turnură spectaculoasă săptămâna viitoare, pentru că activitatea acestui Guvern este strâns legată de o singură agendă, de libertatea lui Liviu Dragnea. De ce spun acest lucru? Noi am avut o experienţă în urmă cu o lună de zile în Parlament, atunci când în Camera Deputaţilor s-a dezbătut moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei. Cu doar câteva clipe înainte de vot, parte din PSD şi-a dorit să-l sancţioneze pe Tudorel Toader, pentru că nu promovează Ordonanţa privind amnistia şi graţierea şi au cerut să votăm cu bile, pentru că nu aveau curajul să-şi asume un vot la vedere. Este posibil ca în următoarele zile, din aceleaşi raţiuni, Liviu Dragnea să dorească să dea jos acest Guvern”.

UDMR a dat de înţeles că nu va vota moţiunea de cenzură, minorităţile naţionale votează de obicei alături de Putere, iar Victor Ponta a spus că nu vrea un Guvern Orban. Solicitat să comenteze aceste evoluţii, Eugen Tomac a răspuns: „Pot să vă spun că domnul Victor Ponta susţine această moţiune şi colegii din Pro România au semnat moţiunea de cenzură, deci este susţinută de toate partidele de Opoziţie. Mai mult decât atât, am avut o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor, care a pus nişte întrebări fireşti (...) şi mi s-a părut abordarea UDMR-ului de această dată mult mai flexibilă decât în situaţiile precedente, când au existat moţiuni de cenzură. La ora actuală, este nevoie de 233 de voturi, pentru a da jos Guvernul. Majoritatea PSD-ALDE are 244 de voturi în Parlament. E nevoie ca 12 persoane din actuala majoritate guvernamentală să îşi exprime nemulţumirea şi eu sunt convins că atât grupul minorităţilor, care trebuie să fie solidar cu preşedintele Iohannis, pentru că este tot parte din grupul minorităţilor din România şi UDMR-ul în acel moment va lua decizia pe care o va considera cea mai potrivită”.

 
Eugen Tomac, despre moţiunea de cenzură