May amână votul asupra acordului Brexit în Camera Comunelor

may.jpg

Theresa May
Theresa May a recunoscut că acordul Brexit nu se bucură de sprijin majoritar în Camera Comunelor
Image source: 
BBC

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a amânat votul din Camera Comunelor asupra acordului privind ieșirea din Uniunea Europeană convenit de liderii UE. Premierul a evitat astfel o înfrângere inevitabilă, dar situația Brexit nu s-a clarificat. 

Premierul May a făcut o întoarcere de 180 de grade la numai câteva ore după ce miniștrii cabinetului său insistau că votul va avea loc, recunoscând că acordul ar fost respins.

 Confruntată cu perspectiva alăturării a cel puțin 40 de deputați din propriul Partid Conservator întregii opoziții la votul împotriva acordului negociat cu UE, premierul May a luat această măsură pe care unii analiști au descris drept disperată, iar șefa Partidului Naționalist Scoțian, Nicola Sturgeon l-a descris drept "lașitate dezgustătoare".

În declarația făcută în fața deputaților, premierul May a spus că se va întoarce la Bruxelles în această săptămână pentru a obține asigurări suplimentare din partea liderilor UE, dar a adăugat că acesta este singurul acord negociat posibil.

Oponenții Conservatori ai acordului negociat timp de 18 luni cu reprezentanții UE au criticat acordul pentru că permite prelungirea pe termen nelimitat a perioadei de tranziție în caz în care negocierile post-Brexit privind un acord comercial nu ajung la o concluzie înainte de 31 decembrie 2020, data prevăzută pentru încheierea tranziției. 

Această prevedere a fost introdusă în vederea evitării unei frontiere "dure" între Republica Irlanda și Irlanda de Nord. 

Toți cei ce se opun acestui acord i-au cerut premierului May să ceară redeschiderea negocierilor în vederea îmbunătățirii acordului și în special a eliminării perioadei nelimitate de timp pe care se poate prelungi perioada de tranziție. 

Dar de la Bruxelles mesajul este clar: acesta este singurul acord disponibil, alternativa fiind ieșirea din UE la 29 martie 2019 fără acord. 

Premierul May este deci într-o situație practic imposibilă prinsă între UE și propriul parlament. Mai mult, opoziția Laburistă amenință cu o moțiune de cenzură și printre deputați capătă tot mai mult contur ideea convocării unui al doilea referendum privind ieșirea sau rămânerea în UE. 

Toate acestea se întâmplă în ziua în care Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie poate renunța unilateral la deciza de ieșire din UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.