Brexit este reversibil, spune Curtea Europeană de Justiție

brexit_public_domaines.jpg

Un stat membru UE poate parasi clubul sau poate decide în ultimul ceas sa ramâna
Un stat membru UE poate parasi clubul sau poate decide în ultimul ceas sa ramâna
Image source: 
publicdomainpictures.net

Regatul Unit poate revoca unilateral articolul 50 al Tratatelor UE atât timp cât statutul său de membru nu este nici schimbat și nici modificat.

Decizia Curții Europene de Justiție clarifică un punct nespecificat în Tratatele UE, anume reversibilitatea articolului 50, invocat pentru părăsirea clubului comunitar.

In lipsa autorizației specifice de a proceda astfel, juriștii Comisiei Europene erau mai degrabă de părere că Londra ar avea nevoie de o permisiune unanim acordată de celelalte 27 de state membre. 

Decizia Curții arată că, de fapt, atât timp cât acordul de retragere al Regatului Unit nu este în vigoare sau în cazul în care el nu există, Londra se poate răzgândi și poate rămâne în UE.

Un stat membru care invocă articolul 50, se poate răzgândi atât timp cât statutul său de membru UE nu este nici modificat și nici schimbat, spune Curtea. 

Anunțul Curții a fost făcut cu o zi înainte de votul decisiv din Camera Comunelor despre care se crede că va respinge Acordul de retragere. 

Decizia Curții banalizează Articolul 50, până acum văzut ca o bombă nucleară și un mijloc de presiune pe care capitale ca Budapesta sau Varșovia îl foloseau împotriva Bruxelles-ului. 

Curtea Europeană de Justiție pune aici o cărămidă importantă la edificiul UE prin umplerea unui vid de legislație într-o problemă pe care mult timp europenii au considerat-o pur teoretică. 

Ea deschide drumul Regatului Unit spre o întoarcere în clubul UE, întoarcere posibilă fie daca Acordul de retragere este respins de Camera Comunelor, fie dacă Londra se răzgândește asupra procesului Brexit înainte de 29 martie 2019, la miezul nopții.