Acordul Brexit și premierul Theresa May sunt într-o situație precară

theresa_may.jpg

Theresa May
Acordul cu UE al premierului Theresa May are puține șanse de a fi aprobat de Camera Comunelor
Image source: 
https://www.moneycontrol.com

Guvernul britanic insistă să supună acordul Brexit negociat cu UE votului Camerei Comunelor pe 11 decembrie, deși șansele de a fi aprobat de deputați sunt foarte reduse. Premierul Theresa May se confruntă și cu pericolul unei moțiuni de cenzură.

Ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a declarat că votul din Camera Comunelor nu va fi amânat, deși oponenții îi cer premierul May să solicite redeschiderea negocierilor cu UE.

Barclay i-a avertizat pe rebelii din Partidul Conservator condus de premierul May că un vot împotriva acordului ar putea duce la convocarea unor alegeri anticipate și ar putea pune în pericol chiar ieșirea din UE.

Opo nenții acordului din Partidul Conservator, în majoritate eurosceptici radicali, critică prevederea din acord care ar permite prelungirea pe termen nelimitat a perioadei de tranziție prevăzute până la 31 decembrie 2020 în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere în negocierea unui acord comercial post-Brexit.

Această prevedere este necesară pentru a evita o frontieră "dură" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ieșirea din UE la 29 martie 2019.

Presa de la Londra a calculat că cel puțin 40 și cel mult 100 de deputați Conservatori sunt opuși acordului Brexit negociat timp de 18 luni și aprobat de liderii UE și ar fi dispuși sau chiar hotărâți să voteze împotrivă. 

Cum toate partidele de opoziție și-au anunțat intenția de a vota împotriva acordului, în condițiile în care Partidul Conservator oricum nu are majoritatea absolută în Camera Comunelor, șansele ca acordul să treacă la votul programat pentru marți sunt ca și inexistente.

Care sunt alternativele?

Acum la Londra s-a trecut deja la examinarea opțiunilor în caz de eșec al votului asupra acordului UE. Principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, a anunțat deja că în caz unui vot de respingere va introduce o moțiune de cenzură, cu efecte incerte în caz că e adoptată, mergând de la schimbarea prim-ministrului, inclusiv posibilitatea ca liderul Laburist Jeremy Corbyn să devină premier, până la organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Theresa May la summitul UE de la Salzburg
Theresa May este presată să renegocieze acordul Brexit cu liderii UE
Image source: 

O altă variantă care circulă printre deputați este convocarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit. Nu este clar care ar putea fi variantele, mergând de la acordul negociat, rămânerea în UE sau ieșirea din UE fără acord.

Între timp, la Bruxelles se păstrează tăcerea, dar este puțin probabil ca UE să accepte renegocierea acordului, cel puțin nu în mod semnificativ. 

O prelungire a termenului de 29 martie 2019, care ar putea fi convenită în unanimitate de cei 27 este posibilă, dar pe un termen scurt, deoarece în perioada 23 - 26 mai au loc alegeri europarlamentare, iar în iulie 2019 se convoacă noul parlament ales.

Premierul May intenționează să se întâlnească cu liderii UE joi la Bruxelles, dar timpul se scurge inexorabil și Regatul Unit riscă să iasă din UE fără niciun acord, cu consecințe potențial foarte negative pentru economia britanică și poate chiar pentru întreg continentul.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ