Frans Timmermans, ”spitzenkandidat” al socialiștilor europeni

timmermans_wiki.jpg

Timmermans speră să îi succeadă în funcţie actualului preşedinte al Comisiei Europene
Timmermans speră să îi succeadă în funcţie actualului preşedinte al Comisiei Europene
Image source: 
Wikimedia Commons

Partidul Socialiştilor Europeni l-a desemnat pe olandezul Frans Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene, drept cap de listă pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

Frans Timmermans a fost desemnat, prin aclamaţii, ”candidatul comun” al familiei social-democrate europene de cei în jur de 1.000 de delegaţi la congresul ce are loc la Lisabona. Frans Timmermans speră să îi succeadă în funcţie actualului preşedinte al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, după alegerile care vor avea loc în luna mai.

Cel mai puternic rival al său va fi conservatorul german Manfred Weber, din partea Partidului Popular European (centru-dreapta).

Frans Timmermans, în vârstă de 57 de ani, nu a avut concurenţă în cursa pentru a deveni candidatul PES, după ce un alt potenţial nominalizat, slovacul Maros Sefcovic, s-a retras înainte de vot.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în contextul în care social-democraţii şi alte partide de stânga din Europa s-au confruntat cu mai multe pierderi electorale şi sunt în criză, pe fondul ascensiunii partidelor populiste şi de extremă-dreapta.