SUA ar putea trimite o navă de război în Marea Neagră

nava.jpg

Image source: 
pixabay.com

Statele Unite ar putea trimite o navă de război în Marea Neagră – ca răspuns la exercițiile militare rusești din regiune, dar și a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Cel puțin așa susțin surse americane, citate de CNN. Statele Unite ar fi notificat deja Turcia în acest sens.

Sechestrarea unor nave ucrainene a amplificat tensiunile și-așa existente în regiune, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. La scurt timp după incidentul militar din strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, flota rusă  a anunțat manevre în forță – încă în desfășurarea, cel puțin până duminică.

Washingtonul răspunde așadar prin începerea pregătirilor pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră. Un prim pas procedural a fost făcut - după cum susțin oficiali americani citați de CNN: a fost înștiințată Turcia, așa cum prevede convenția de la Montreux.  Potrivit documentului, Statele Unite trebuie să notifice Turcia când navele sale trec prin strâmtorile  care leagă Mediterana de Marea Neagră. 

Cu toate acestea, doi dintre oficialii citați de CNN au declarat că notificarea a fost făcută pentru ca Marina să aibă posibilitatea de a trimite o navă de război în zonă, dar nu înseamnă neapărat că va fi folosită această opțiune. 

581

Facebook comments