Pagina de istorie: Ultima încercare de a opri comunizarea României

nicolae_radescu.jpg

Generalul Nicolae Rădescu a fost ultimul prim ministru dinaintea instaurării comunismului în România
Sursa imaginii: 
Facebook / TVR+

În 6 decembrie 1944 era instalat ultimul Guvern liber al României,  condus de generalul Nicolae Rădescu, un militar de carieră care își asumase ca misiune încercarea de a opri transformarea României într-o țară comunistă. 

Nicolae Rădescu (1874-1953) provenea dintr-o mică familie boierească din Călimănești. A devenit militar de tânăr și a absolvit, pe rând, Școala Militară de Ofițeri, Școala Specială de Cavalerie și Școala Superioară de Război. A luat parte la campania din Bulgaria din timpul Celui de-al Doilea Război Balcanic, apoi la Primul Război Mondial. Pentru faptele sale de vitejie, a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul și a fost avansat colonel în mod excepțional.

Din anul 1919 a fost numit adjutant regal și a fost detașat să servească pe lângă Regina Maria. A urmat numirea ca atașat militar la Legația României la Londra, iar la întoarcerea în țară a devenit general.

Nicolae Rădescu a demisionat din rândul cadrelor active ale armatei în anul 1933 și a intrat în politică, în Partidul Poporului, condus de fostul său comandant, mareșalul Alexandru Averescu, un erou al frontului din Moldova. De asemenea, Nicolae Rădescu a cochetat cu o formațiune de extrema dreaptă, Cruciada Românismului, condusă de un dizident legionar. Din acest motiv, el a intrat în atenția Siguranței, mai ales că Nicolae Rădescu începuse să se manifeste și ca opozant al lui Carol al II-lea.

După intrarea României în Cel de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Rădescu s-a opus înaintării Armatei Române dincolo de Nistru. De asemenea, l-a atacat public pe reprezentantul Germaniei la București, Manfred von Killinger. Acest lucru i-a adus încarcerarea, pentru câteva luni, în lagărul de la Târgu-Jiu. După actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I l-a rechemat în rândul militarilor activi, iar în octombrie același an l-a numit șef al Marelui Stat Major.

Datorită atitudinii sale ferme în relațiile cu sovieticii, Nicolae Rădescu a fost numit prim-ministru în 6 decembrie 1944. Sovieticii au impus numirea unor miniștri comuniști, care au făcut tot posibilul pentru a sabota activitatea Guvernului. Ei au schimbat chiar o serie de prefecți, în ciuda opoziției prim-ministrului. Însă Nicolae Rădescu continua să îi încurce. De aceea, în 24 februarie 1945, comuniștii au organizat un miting împotriva sa. Au fost trase focuri de armă, dar Nicolae Rădescu a organizat o altă întrunire publică în care a spus adevărul despre manevrele comuniștilor și despre presiunile sovieticilor. Patru zile mai târziu, la presiunea sovietică, a fost nevoit să demisioneze.

În locul său a devenit prim-ministru un aliat al comuniștilor, Petru Groza. Una dintre primele sale măsuri a fost să îi impună domiciliu obligatoriu. Totuși, Nicolae Rădescu a reușit să se refugieze la Legația Britanică din București, apoi să fugă în Cipru. În exil, el a ajuns la Lisabona, Paris și New York. Cu aprobarea Regelui Mihai I, Nicolae Rădescu a organizat în SUA un Comitet Național Român, care trebuia să își asume rolul unui guvern în exil. Însă, după un an, Nicolae Rădescu a intrat în conflict cu alți lideri ai exilului românesc și a demisionat din fruntea Comitetului. A fondat Liga Românilor Liberi, pe care a condus-o până la moartea sa, în 1953.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 6 decembrie 2018