UK: "recesiune de 8%, lira scade cu 25%" în caz de Brexit fără acord

mark_carney.jpg

Mark Carney
Mark Carney are previziuni sumbre pentru economia britanică în caz de Brexit fără acord cu UE
Image source: 
Sky News

O ieșire din Uniunea Europeană fără acord negociat ar putea arunca Marea Britanie într-o recesiune severă, a avertizat într-un raport Banca Angliei. Un avertisment similar a lansat și Ministerul Finanțelor de la Londra.

Fără o perioadă de tranziție după ieșirea din UE la 29 martie 2019 economia britanică ar putea suferi o recesiune mai severă decât cea din timpul celei mai recente crize financiare, din 2008 - 2009, o scădere a Produsului Intern Brut cu 8% și o depreciere cu până la 25% a lirei sterline, a avertizat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

În aceeași zi de miercuri, Ministerul Finanțelor a publicat un raport în care previzionează că economia britanică va fi cu aproape 4% mai redusă decât dacă țara ar fi rămas în UE și cu peste 9% mai redusă dacă iese din UE fără acord negociat.

Liderii UE au aprobat un acord negociat timp de 18 luni de britanici și europeni, acord care prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, dar la întoarcerea de la Bruxelles premierul Theresa May a fost confruntată cu o opoziție puternică în parlament care trebuie să se pronunțe prin vot asupra ratificării acordului pe data de 11 decembrie.

În cazul în care parlamentul britanic nu ratifică acordul, atunci Marea Britanie riscă să iasă din UE în martie viitor într-un mod "dezordonat" cu consecințe cuantificate pentru prima oară oficial.

Avertismente severe

Banca Angliei a estimat că în acest scenariu extrem scăderea PIB ar fi de 8% în 2019 și creșterea economică nu s-ar relua decât în 2023, șomajul ar crește de la 4% la 7,5%, prețul la imobiliarul locativ ar scădea cu 30%, la cel comercial cu 48%, în timp ce inflația ar crește, iar rata dobânzii a Băncii Angliei ar urca de la 0,5% la 4%. Migrația s-ar inversa de la + 150000 pe an la - 100000.

Previziunile Băncii Angliei
Banca Angliei a analizat patru scenarii privind economia britanică post-Brexit
Image source: 
Banca Angliei

Un al doilea scenariu în care Brexit s-ar produce cu perturbare, dar nu dezordonat, economia ar cunoaște totuși recesiune, chiar dacă mai redusă decât în scenariul extrem.

Raportul ministerului de finanțe are un orizont de timp mai lung, de 15 ani și în mod curios nu evaluează impactul acordului negociat cu UE, spre deosebire de raportul Băncii Angliei.

Aceste avertismente severe ale unor instituții publice sunt utile pentru premierul May, care a avertizat deputații că acordul negociat cu UE este singurul posibil, alternativa fiind ieșirea din Uniune fără acord.

În mod previzibil, adversarii eurosceptici din propriul Partid Conservator au pus la îndoială aceste previziuni. Fostul ministru demisionar pentru Brexit, Davis Davis, a spus că raportul ministerului de finanțe pleacă de la premise defectuoase.

Deputatul Jacob Rees-Mogg, cel mai radical oponent al acordului negociat cu UE, a spus că avertismentele Băncii Angliei nu au nicio credibilitate și a acuzat guvernul că a transformat "proiectul teamă", termen folosit de eurosceptici în timpul campaniei electorale dinaintea referendumului din 23 iunie 2016 când electoratul s-a pronunțat în favoarea Brexit, în "proiectul isterie".

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ