Sezonul cultural România-Franţa, inaugurat de preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron

sezon_franta.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis și omologul său francez, Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
facebook/Luca Niculescu

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Emmanuel Macron, au inaugurat astăzi Sezonul cultural România - Franţa. Evenimentul, cuprins în Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral, include peste 400 de proiecte, atât în Franţa (în perioada 28 noiembrie 2018 - 17 aprilie 2019), cât şi în România (între 18 aprilie şi 14 iulie 2019).

"Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea oficială a sezonului Franţa – România, în acest loc-simbol al modernităţii, Centrul Georges Pompidou. Domnule Preşedinte, celebrăm împreună, aici, însăşi istoria noastră comună şi relaţia privilegiată dintre ţările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi.Le mulţumesc gazdelor noastre şi felicit cele două echipe curatoriale, din Franţa şi România, care au organizat acest moment remarcabil şi relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuşi, unde se poate înţelege cel mai bine conexiunea dintre români şi francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două naţiuni l-au oferit umanităţii. Sezonul România-Franţa s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri şi aspiraţii, şi propune un proiect generos şi incluziv, deschis ideilor în dialog", a declarat Klaus Iohannis, în discursul rostit marţi, la Paris.

Șeful statului a precizat că este imposibil de făcut abstracţie de rolul pe care ideile iluminismului francez şi influenţa directă a oamenilor politici şi de stat ai Franţei l-au avut în naşterea României unite moderne. "Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizaţia franceză şi-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii româneşti, ca şi asupra modului de viaţă şi aspiraţiilor noastre. Dar şi, în egală măsură, influenţa extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză. Franţa a influenţat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franţa nu a găsit o mai mare apropiere şi compatibilitate aşa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România şi elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăţi care, despărţindu-se de Orient, găsea în Franţa inspiraţia şi şansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influenţă", a mai spus președintele.  Acesta a subliniat că Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fie un elogiu adus acestei realităţi, provocând totodată generaţiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificaţii dinamica schimburilor dintre cele două culturi: "Ne dorim, aşadar, să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franţa şi în România, de acum şi până pe 14 iulie 2019”.

ASCULTĂ AICI DISCURSUL INTEGRAL: 

Klaus Iohannis, lăudat de omologul său francez

Preşedintele Klaus Iohannis a fost lăudat de omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru că apără valorile europene în România și ”luptă împotriva tuturor” celor care se opun promovării acestor principii.
” Țin să salut acțiunea permanentă a președintelui Iohannis pentru a apăra cu fiecare prilej valorilor europene comune, și lupta sa în România împotriva oricăror forme de regres și împotriva vântului otrăvit pe care îl vedem că apare din toate părțile. Vom consemna, vom consfinți aceste convergențe ale viziunilor noastre prin semnarea unei declarații politice commune, la Palatul Elysee. În cele din urmă nu pot uita rolul major al României în francofonie. Mai mult de 2 milioane de români vorbesc limba franceză, iar România este un membru esențial al Organizației Internaționale a Francofoniei de peste 25 de ani.” a spus președintele Franței, Emmanuel Macron.

ASCULTĂ AICI DISCURSUL INTEGRAL:
Sezonul România - Franţa propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniile educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat luni la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români din Paris că Sezonul cultural va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziţii.

Iohannis: La o sută de ani de la Marea Unire, România și Franța sunt tot împreună

"Sunteţi cu toţii bine-veniţi şi vă invit să participaţi la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi. Având în vedere că Sezonul va acorda o atenţie specială tinerilor, vă rog, dragi studenţi - sunteţi câteva mii în Franţa - şi dragi tineri, să participaţi şi să utilizaţi această ocazie pentru a crea noi punţi de legătură şi dialog între România şi Franţa, pentru că voi reprezentaţi viitorul acestei relaţii", a precizat Klaus Iohannis, care a vorbit și despre declaraţia politică privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa: "Franţa a jucat un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună. Acesta este de altfel şi scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relaţie, care a adus atâtea satisfacţii, atât românilor, cât şi francezilor, va continua şi va deveni tot mai puternică. Pentru aprofundarea acestei relaţii voi semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre”.
Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială de două zile în Franţa cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franţa, care vizează zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.