Rusia a atacat trei nave ucrainiene. Legea marțială ar putea fi instituită în Ucraina

ucraina.png

Image source: 
France24

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a anunţat luni că va propune Parlamentului instituirea legii marţiale după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite agenția Reuters citată de news.ro. Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni de urgenţă, la cererea ambelor țări. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora locală 11.00 (18.00, ora României), au precizat sursele citate. 

Poroşenko a precizat că Parlamentul ar putea decide luni dacă aprobă legea marţială, care restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor  statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele.

"S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească", a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia.

"În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

Aproximativ 150 de persoane s-au adunat în afara ambasadei ruse, iar câțiva dintre protestatari au aruncat cu torțe aprinse. Cel puțin o mașină aparținând ambasadei a fost incendiată, potrivit BBC.

Ministerul român de externe îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni.

539

Facebook comments