Brexit: Gibraltar-ul rămâne o problemă

brexit_public_domaines.jpg

Un stat membru UE poate parasi clubul sau poate decide în ultimul ceas sa ramâna
Un stat membru UE poate parasi clubul sau poate decide în ultimul ceas sa ramâna
Image source: 
publicdomainpictures.net

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a finaliza acordul referitor la Brexit, urmând să discute și ultimele cerințe ale Spaniei în ceea ce privește statutul Gibraltarului. Dezacordul între Londra şi Madrid are ca obiect suveranitatea asupra enclavei.

Spania a avertizat că, dacă acordul nu este modificat, va vota împotriva acestuia. Opoziția Madridului nu ar bloca aprobarea acordului din partea Uniunii, însă oficialii de la Bruxelles vor ca acesta să aibă susținerea unanimă a statelor membre.

Între timp, surse diplomatice europene transmit că negociatorii din cele 27 de state ce vor rămâne în Uniunea Europeană după Brexit nu au reuşit să ajungă vineri la un acord asupra situaţiei Gibraltarului. Subiectul riscă astfel să blocheze tratativele dintre Londra şi UE cu numai două zile înainte de un summit extraordinar organizat la Bruxelles, unde liderii statelor membre urmează să aprobe acordul privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar şi o declaraţie politică asupra viitoarelor relaţii dintre UE şi Londra.

Premierul britanic Theresa May a afirmat joi, în parlamentul de la Londra, că negocierile privind Brexit-ul se află acum într-un moment crucial, ea evocând problema statutului Gibraltarului, despre care a dat asigurări că suveranitatea britanică asupra acestui teritoriu va fi ”protejată”. Şeful diplomaţiei spaniole anunţase luni că Spania nu va susţine proiectul de acord între Uniunea Europeană şi Londra privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar dacă nu se va specifica în mod clar că Madridul va putea negocia viitorul teritoriului Gibraltar în mod direct cu Londra.

El a spus că Spania doreşte ca acordul încheiat de UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să precizeze în mod clar că legăturile între Londra şi blocul comunitar nu se vor aplica şi Gibraltarului. O mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713, Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergenţe între Londra şi Madrid.

Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deşi 96% din populaţia sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Probleme la Londra pentru Theresa May

Fostul ministru al Brexitului, Dominic Raab, a afirmat că acordul privind Brexitul al premierului Theresa May ar fi ”chiar mai rău” decât rămânerea în Uniunea Europeană, scrie The Guardian. Raab, un politician pro-Brexit, care şi-a dat demisia în semn de protest faţă de acordul negociat de May cu UE, a declarat că nu susţine rămânerea în blocul european, dar că planul lui May este inferior acestei variante.

Întrebat la BBC Radio 4 ce ar face dacă ar avea de ales între planul lui May şi rămânerea în UE, el a declarat: ”Nu trebuie să fac această alegere. Îmi pare rău, nu voi analiza scenarii ipotetice. Voi lupta pentru cel mai bun şi de succes Brexit”. Presat să răspundă totuşi, el a afirmat: ”Nu susţin rămânerea în UE dar dacă aş avea de ales între acest acord şi rămânerea în UE, adică să avem aceleaşi reguli dar fără vreun control asupra lor, da, cred că acest acord ar fi chiar mai rău”.

Întrebat în legătură cu informaţiile din presă conform cărora miniştrii iau în considerare un Brexit fără acord şi să ceară UE să mai acorde Regatului Unit încă un an de tranziţie şi să plătească la schimb, Raab a precizat: ”Cu siguranţă aş fi de acord să facem o ofertă finală mai bună şi să luăm în calcul un Brexit fără acord, dar nu cred că aceasta este calea aleasă de prim-ministru. Îmi respect toţi colegii din cabinet, de la cei care au făcut campanie pentru a rămâne sau pentru a pleca până la cei care sunt neutri”. ”Realitatea este că avem acest acord pe masă. Cred că, inevitabil, parlamentul va respinge acest acord  şi cred că atunci vom vedea celelalte alternative”, a adăugat el.

Raab şi-a dat demisia săptămâna trecută, la o zi după ce guvernul a aprobat planul premierului Theresa May pentru relaţia Marii Britanii cu UE post-Brexit. El a declarat că nu poate susţine acest plan, făcând referire în scrisoarea sa de demisie la aranjamentele privind evitarea unei graniţe stricte cu Irlanda printr-un acord ”de rezervă” pe care l-a numit ”o ameninţare la integritatea Regatului Unit”.