Un ”NATO Arab”, aproape de înființare în Golful Persic

persic.jpg

Image source: 
Google maps

Un așa-numit NATO Arab ar putea fi format anul viitor în zona Golfului Persic. Este vorba despre o alianță de securitate a țărilor din regiune care ar putea inflama spiritele în regiunea Orientului Mijlociu și a nordului Africii, după cum reiese dintr-o analiză G4Media.

Ministrul de Externe din Bahrain, Khalid Al Khalifa, afirma recent că alianța militară din zona Golfului Persic va fi formată anul viitor. „Alianța Strategică din Orientul Mijlociu”, pe scurt MESA, va ajuta Golful Persic să rămână „un pilon al stabilității,” ea fiind „o alianță pentru securitate și prosperitate în regiune și va fi deschisă celor care îi acceptă principiile,” a spus oficialul de la Manama, adăugând că alianța va coopera și în probleme economice și politice.

Potrivit informațiilor citate în analiza G4Media, NATO Arab va include șase țări din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), precum și Egiptul și, foarte posibil, Iordania, având scopul să țină sub control Iranul. Inițiativa, sugerată anul trecut de Riad si de Egipt, este susținută puternic de Donald Trump și echipa sa de securitate, în ton cu strategia actualei administrații republicane de a izola Iranul și de a crea o alianță a statelor sunnite care să se opună influențelor regimului de la Teheran în regiune. De altfel, liderul de la Casa Albă a retras țara sa din acordul ce urmărește limitarea programului nuclear al Iranului, iar Washingtonul a reimpus recent sancțiuni stricte împotriva republicii islamice.

„MESA va servi ca un bastion împotriva agresiunii iraniene, terorismului, extremismului și va aduce stabilitate în Orientul Mijlociu,” spunea în iulie un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Unii comentatori cred că insistențele americanilor de a forma MESA nu au legătură doar cu ținerea sub control a regimului de la Teheran. Administrația Trump se folosește de acest proiect pentru a răspunde și eforturilor Rusiei și Chinei de a-și exercita influențele în regiune.

Cât privește pașii concreți făcuți pentru realizarea MESA, în luna septembrie a avut loc deja o întâlnire pe marginea Adunării Generale a ONU din New York, unde secretarul de stat american Mike Pompeo s-a reunit cu miniștrii de externe din Bahrain, Egipt, Iordania, Kuweitul, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ca să pregătească terenul pentru viitoarea alianță.

Cert este că, deocamdată, alianța a început treptat să se închege. La începutul lunii noiembrie, au debutat în Egipt exerciții militare de mare anvergură care, cred analiștii, pregătesc nucleul viitoarei forțe arabe.

În fine, deocamdată, nu există vreun detaliu clar legat de locul unde se va afla centrul de comandă al MESA, cine va finanța alianța și ce țară se va afla la conducerea ei.